Betekintő az ENSZ közelgő 28. klímacsúcsába

Hír

írta: ecolounge
2023/10/30

A világ a jövő hónapban az Egyesült Arab Emírségekben megrendezésre kerülő ENSZ-konferenciától várja a biztonságosabb és zöldebb jövőt.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája (Conference of the Parties, COP) 1995 óta minden évben megrendezésre kerül. A kéthetesre tervezett csúcstalálkozók fontos teret biztosítanak a világ vezetőinek, politikusainak, szakértőinek, hogy globális szinten megvitassák az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedéseket.

A konferenciákon 2015-ig csak azok vettek részt, akik 1992-ben aláírták az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményét (UNFCCC). 2015 óta - az akkor elfogadásra került nemzetközi klímavédelmi egyezmény aláírói, azaz - összesen 197 ország vesz részt a fontos eseményen évről évre. A tavalyi, egyiptomi COP27 után a 28. COP-nak a jövő hónapban az Egyesült Arab Emírségek ad otthont.

A COP28 bemutatásához fontos megemlítenünk a 2015-ben Párizsban megrendezésre került COP21-et, amelyen a világ 195 országa által elfogadásra került az a történelmi jelentőségű klímavédelmi egyezmény (a megállapodás itt tekinthető meg), mely az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásaikkal párhuzamosan - általános és kötelező érvényű keretet teremtett, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltotta fel. Azóta még ketten csatlakoztak a megállapodáshoz, így jelenünkben a 197 aláíróval gyakorlatilag a világ minden nemzete, országa és állama tagja az egyezménynek. A párizsi klímamegállapodás ugyan megerősítette azt a közös célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését az aláírók 2 Celsius-fok alatt tartsák az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytassák az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen, figyelembe véve az azóta eltelt évek tendenciáját, az utóbbira egyre kevesebb az esély. Gyakorlatilag biztos, hogy a korábbi éveknél még súlyosabb szélsőséges időjárási jelenségekkel kísért 2023 az eddigi legmelegebb év lesz.

A kéthetesre tervezett konferencia november 30. és december 12. között kerül megrendezésre a Dubai Expo City-ben, amelyet metró köt össze a központtal. Az eseménynek két fő helyszíne van: Az ENSZ által irányított Kék Zóna és az Egyesült Arab Emírségek elnöksége működtetett Zöld Zóna. Az előbbi a hivatalos tárgyalások helyszíne, ahol a küldöttek és a megfigyelők megbeszélések, kiállítások és kulturális tevékenységek révén találkoznak, az utóbbi a nyilvánosságnak szól, beleértve az ifjúságot, a civil társadalmakat, az őslakos népeket és a nem kormányzati szervezeteket. A jegyvásárlás hamarosan elérhető lesz a COP28 weboldalán.

A csúcstalálkozóra 200 kormányt és összesen 70 000 embert várnak; az államfőkön túl nagy számban lesznek jelen környezetvédelmi szervezetek, tudósok, vallási csoportok, valamint a magánszektor képviselői.

A tárgyalások december 1-jén és 2-án az éghajlatváltozással kapcsolatos csúcstalálkozóval kezdődnek, amelyen a civil társadalom vezetői mellett az állam- és kormányfők is részt vesznek. A tervek szerint ez megalapozza a későbbi főbb bejelentéseket és lendületet ad a csúcstalálkozó további részének. A szokásos pénzügyi, energetikai és természeti témák mellett az elnökség idén néhány új témát is bevezetett - köztük egy külön napot az egészségügynek szenteltek. A konferencia tematikus programja itt tekinthető meg.

Bár a végső tárgyalásokat december 11-re és 12-re tervezik, előfordulhat hogy a határidőt túllépik, a Sharm El-Sheikhben tartott COP27 konferencián például az eredetileg tervezettnél két nappal később született végleges megállapodás.

Az elnökség - a tárgyalási folyamat mellett - négy fő célt tűzött ki:

  1. Az igazságos, rendezett és méltányos energiaátalakítás felgyorsítása,
  2. Az éghajlatváltozás finanszírozásának rendbetétele,
  3. A természet, az élet és a megélhetés középpontba helyezése az éghajlat-változási intézkedésekben,
  4. Az energiaátállás felgyorsítása

Ez utóbbi kapcsán viták várhatóak, ugyanis míg az EU - a világon elsőként - a szén, a kőolaj és a földgáz globális felhasználásának a fokozatos megszüntetését célzó megállapodást fog szorgalmazni, a fosszilis-termelők - így például Szaúd-Arábia, - valamint a fosszilis energiahordozókra támaszkodó fejlődő országok valószínűleg ellenkeznek majd ezzel kapcsolatban.

Az előző COP27 konferencia fontos témája volt a klíma-károsultak támogatása, ezért létre is hoztak egy alapot. Azonban a működéséhez szükséges ajánlások kidolgozásával megbízott átmeneti bizottság nem jutott konszenzusra, ezért ez továbbra is vita tárgyát képezi.

Mivel számos ország már most is az 1,1 Celsius-Fok hatásaitól szenved, ugyanakkor az éghajlat változásához képest az intézkedések lassúak, a COP28 nem is lehetne sürgetőbb.


Forrás: Euronews, COP28
Képek forrása: Expo City Dubai - Expo City Dubai

forrás: Euronews.com, cop28.com

A rovat új hírei