Megnyílt Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvénye Budapesten

Ajánló

2023/10/02

A Humusz Szövetség szeptember 23-án, szombaton megnyitotta a Humusz Ház kertjében (Budapesten, XI. ker., Saru u. 11.) Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvényét. Az eseményen tartott kerekasztalbeszélgetés résztvevői, illetve a tanösvény egyes állomásai az összes fenti kérdésre megfogalmazták a választ, továbbá újabb, a hulladék keletkezésével, kezelésével kapcsolatos kérdésekre is megoldásokat kínálnak.

Magyarországon ma egy fő átlagosan évi 416 kg háztartási hulladékot termel, amelynek 60 százaléka még mindig szemétlerakóban vagy hulladékégetőben végzi. Milyen szemlélettel, milyen üzleti és közösségi megoldásokkal lehet csökkenteni a hatalmas mennyiségű hulladékot? Miért problémás a globálisan uralkodó lineáris gazdasági modell a hulladék szempontjából, és miért lenne üdvös a körforgásos modellre való teljes átállás? Hogyan lehet egy kertet fenntarthatóvá, állatbaráttá tenni?

 

Ismerkedés a szelektív gyűjtéssel és veszélyes anyagokkal

Az újrafeldolgozás, a szelektív gyűjtés jelentősége ma már szinte mindenki számára nyilvánvaló, ám azzal például kevesebben vannak tisztában, hogy a legyártott műanyag csomagolásnak mindössze 10 százaléka hasznosul újra. Ennek 2 százalékából állítanak elő ugyanolyan csomagolóanyagot, míg a maradék 8 százalékból plüssállat, töltőanyag és egyéb műanyagtermék készül. A tanösvényen emellett azt is bemutatják, hogyan lehet jó minőségű új terméket készíteni a papírból, illetve, hogy miért fontos a textilanyagok, a használt olaj, az elemek és a veszélyes anyagok szakszerű gyűjtése.

 

Mosipelus, ökopiac, komposztálás és többször használatos csomagolás

Az egyes állomásokon mindenki megismerkedhet az újrahasználat változatos típusaival, a csereberebörzével, a bolhapiaccal, valamint betekinthet a környezetbarát háztartás és egy hulladékmentes, zöld város működésébe, ahol található mosipelus-mosoda, ökopiac, visszaváltó automata, a pékségben pedig többször használatos csomagolásokat használnak.

A vezetett tanösvény-sétákkal, gyerekprogramokkal (ökojátékok, mezítlábas tanösvény) tűzdelt megnyitón tematikus beszélgetést szerveztek a körforgásos, fenntartható és hulladékmentes élet megoldásairól.

 

Mindenkit várnak nagy szeretettel, az iskolás csoportokat különösen!

A tanösvény hétköznapokon 9.00-17.00 óra között egyénileg bárki számára látogatható, a Humusz Szövetség élmény-foglakozásokkal várja az általános iskolai (5-8. osztályos) és középiskolai (9-12.osztályos) csoportokat, illetve kísérőiket. Az iskolai csoportok itt tudnak regisztrálni a foglalkozásokra: https://forms.gle/BdL5NFFRGqVTAu9P9

 

Nulla Hulladék Tanösvényhez kapcsolódó nyereményjáték

Szeretnél tanulni a hulladékcsökkentésről és értékes ajándékokat nyerni? Járd végig önállóan vagy barátaiddal közösen a tanösvényt a vezetőfüzet segítségével, válaszold meg a kérdéseket, és vegyél részt a sorsolásban! Nem kell aggódnod, a kérdéseket a HUMUSZ Szövetség úgy állította össze, hogy alapvetően saját szokásaidat ismerhesd meg, így minden hiánytalanul kitöltött kérdéssorral lehet a játékra nevezni. Barangolásra fel!

5 hónapon keresztül minden hónapban 10 nyereménycsomag kerül kisorsolásra (ebből 1 fődíj). A nyereménycsomagok összeválogatásánál kifejezetten arra figyelt a Szervező, hogy hozzájárulhassanak egy környezettudatosabb életmód megvalósításában.

Havi fődíj: egy választható tematikájú Körforrás Mesterkurzus (értéke: 35.990 Ft, választható tematikák: hulladékmentes életmód, vegyszermentes takarítás vagy műanyagmentes háztartás)

További nyeremények:

  • Körforrás webshophoz vásárlási utalvány 10.000 Ft értékben
  • Hölgyvirág kozmetikai kezdő szett
  • Old Blue upcycling termékek
  • Környezetvédelmi témájú könyvek
  • Egyéb zero waste eszközök, kozmetikai termékek

A kampány 2023 őszén és 2024 tavaszán fut, az időjárási viszonyokat figyelembe vége. Első sorsolás: október közepe.

A tanösvény nyitvatartási időben* látogatható, hétköznap 9 és 17 óra között. Vezetőfüzet a Humusz munkatársaitól kérhető, de online formában is elérhető. A tanösvény 6 állomásból áll, alapos bejárása 20-30 percet vesz igénybe.

További információk Partnerünk, a HUMUSZ Szövetség weboldalán.


A Nulla Hulladék Tanösvény létrejöttét az Energiaügyi Minisztérium és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. támogatta.

Kép forrása: HUMUSZ Szövetség

 

 

forrás: HUMUSZ Szövetség

A rovat új hírei