A Zöldvárosi Élményfarm alapítvány végre megkezdte gyakorlati működését!

Hír

írta: ecolounge
2023/12/19

A soroksári alapítvány tagjai és barátai - civil szervezeti formában - már működtettek városi környezetben ÖKO tanyát közel húsz évig. A helyi összefogásnak és a sok támogatásnak köszönhetően mostantól még több érdeklődőhöz juttathatják el a természet harmóniáját. Az általuk kínált programlehetőségek minden korosztálynak lehetőséget biztosítanak a környezeti értékek örömteli felfedezésére és megélésére valódi élmények formájában.

A Zöldvárosi Élményfarm Alapítvány "Budapesten, mégis a zöldben" közleménye részletesen mutatja be a Soroksári Botanikus kert szomszédságában található Péteri-majori Tangazdaság élményfarmját, valamint az alapítvány további projektjeit.

Örömmel tudatjuk, hogy hosszú és átgondolt egyeztetési és tervezési időszak után a Zöldvárosi Élményfarm Alapítvány végre megkezdte gyakorlati működését.

Célunk, hogy a városlakó kicsiket és nagyokat visszavezessük a zöldbe, a környezet éltető harmóniájához. Ezáltal jobban egymáshoz és magunkhoz is térhetünk. Ezeket az örömteli, színes és interaktív találkozásokat tudatosan, élmény szerűén és választható formában illesztjük a természet négy évszakos rendjébe, a lakóhely közelben, könnyen megközelíthetően és folyamatosan elérhető formában.

A „100 Holdas Major” projektünket, igazán méltó természeti környezetben a Péteri-majori Tangazdaság több mint 100 hektáros területén belül alakítjuk ki a MATE segítségével. Itt kívánjuk működtetni Állatudvarunkat. Itt leginkább változatos házi állatokat mutatunk be itthonról, és a világ más tájairól. A helyi vadásztársaság támogatásával vadas kert formájában szeretnénk bemutatni a területre jellemző őshonos kis-. és nagyvadakat. A program során rengeteg izgalmas program és személyes megtapasztalás által nyerhetnek életre szóló élményeket a résztvevők.

A helyi vadásztársaság részvételével egy vadaskertet is berendezünk, ahol a területre jellemző különféle helyi vad fajtákkal találkozhatnak majd a résztvevők. Ez egybeesik a Soroksári Önkormányzat szándékaival is, mely változtatási tilalommal helyi védelem alá vonta a területet ÖKO Park létesítése céljából. A fővárosi szinten is hatalmas zöld területen az interaktív programokon (állatsimogató, etetés, hagyományőrző íjászat, csacsikocsizás, örömzenélés, közös sütögetés, az egyes évszakokhoz kötődő hagyományőrző alkalmak pl. pogi sütés, szüret, bodzaszörp kóstoló, adventi készület) csoport vezetéssel, büfével és ajándékbolttal várjuk a kiérkezőket.

A majorban kiegészítő programként lehetőség nyílik dísz- és fűszernövényeket nézni, gyümölcs- és más fákkal ismerkedni, de traktoros kocsiztatásra és a 60 éves Soroksári Botanikus Kert értékes növényállományával is megismerkedni.

Az állatos terület terveink szerint nyitvatartási időben tavasztól lesz látogatható egyénileg és csoportosan egyaránt. Addig támogatói csoportokat és pedagógus kollégákat vezetünk végig csoportosan bemutatva terveinket és a terület adottságait. Már jelenleg is kaptunk a hatalmas és eddig is karbantartott területen az Egyetemtől egy 120 nm-es célszerűen kialakított takaros épületet, mely felújítva és kicsinosítva rendezvény- és klubházként segíti céljaink elérését a 4 évszakban.

Emellett folytatódnak a fővárosban és környékén lévő ovikban és sulikban, a gyerekek és a pedagógus kollégák körében mára egyaránt népszerű kitelepüléseink állatsimogatók, lovagoltatás, illetve egyéb öko. és hagyományőrző program tartalmakkal és lehetőségekkel. Ezen programok apropóján a felelős állattartásról, és környezeti értékeinkről is pozitív megerősítésként és személyes megélhető lehetőségként beszélgetünk a résztvevőkkel. Ahogy hagyományőrző alkalmainkon (pl. zenés szüret) örömzenés-, táncos népi eszköz mustráinkon helyi-, magyar- és Kárpátmedencei hagyományainkról, ünnepeinkről és az aktuális jeles napok üzenetéről is örömhírt adunk a természetközeli életmód szemszögéből.

Az állatudvart kiváló egyedi adottságai alkalmassá teszik jó hangulatú családi- és baráti rendezvények, céges napok, csapatépítő tréningek és kóstolók, szülinapok rendezésére kicsiknek és nagyoknak, intézményeknek és magánszemélyeknek egyaránt.

Működni fog – Segíthetünk?! Klubházunk ad helyet SzerelNeked alkotóműhelyünknek is. Ennek keretében szakembereink sokrétű segítséget adnak Budapesti lakosoknak és vállalkozásoknak a házban és környékén előforduló mindennapi kisebb-nagyobb munkákban. Itt van Sugárzó Hang projektünk központja is, melynek keretében sokszínű zenés fellépéseket, koncerteket, és bemutatkozási lehetőségeket szervezünk zenészeknek és zenekaroknak. Immár több mint 1000 zenei szakember és csapat részvétele mellett hisszük, hogy az élő zene nem ment, nem mehet ki a divatból. Hisz egyedi varázsa semmivel és semmilyen okos eszközzel sem pótolható. Ezért is próbáljuk összehozni a programszervezőket, intézményeket és a zenészeket.

A klubházunk és műhelyünk ad otthont baráti köreink tematikus programjainak (pingpong, játszóház, növénybemutatók, terménygyűjtés és eltevés, borászat) is.

Szintén Soroksáron működik Kis-Duna kanyar közösségi terünk. A projekt keretében madár megfigyeléseket és túra kenus kirándulásokat szervezünk a Molnár sziget környékén. Ezeken a kis-Dunaág lagúnáival és a Taksonyi úszóláp páratlan élővilágával és szépségeivel találkozhatnak a résztvevők, kisebbek és nagyobbak egyaránt.

Egyedi, de megismételhető kirándulásra hívunk titeket, melyen ráérős élménytúrák keretében a fővároson belül, dél- Pesten a kis-Dunaág gazdag élővilágával, és történetével ismerkedhetünk jókedvűen, élmény dúsan és olcsón. A kis-Duna ág állóvízén mentőmellényben, vízi kísérővel kapnak a résztvevők beavatást a kenus kirándulások örömteli világába. Mód nyílik egy órás Molnársziget kerülésekre, és egész napos túrakenus kirándulásokra is. A program része lehet bográcsos étkezés, és közös örömzenélés is igény szerint.

A most 150 éves Budapest más pontjain is zöld városi sétákat szervezünk. Ezeken a hangulatos alkalmakon a Soroksári Botanikus Kert nomád kincseivel, vagy éppen a 115 éves Wekerle telep az 5 perces öko város csodáival ismerkedhetnek a résztvevők. Óbudai sétánk érdekes időutazásként a Hajógyári szigeten és környékén vezet a Gázgyár, Római part, Aquincum, és a Tudás park érintésével.


Főbb projektek:

Elérhetőségek: 
Weboldal, E-mail: info kukac zoldelmenyfarm pont hu
cím: Budapest 1238, Péteri-major

Támogatókat várunk:
Állatudvarunk és a Vadas kert kialakítására, Kis-Dunai vízimegfigyelő programunk eszközfejlesztésére és működtetésére várjuk támogatóinkat! A támogatásról nyilatkozatot állítunk ki, mely alapítványi támogatásként az adóból és költségként is levonható. Emellett közösségi eszközeinkkel (csapatépítő tréning nap, céges vacsora, egyéb rendezvények) is örömmel viszonzunk azt, hisz a hosszútávú további együttműködés a célunk, éltető bekapcsolódási lehetőséget adva személyesen a természet harmóniájába.


Forrás: Adsolmedia
Kép forrása: Zöldvárosi Élményfarm alapítvány

 

forrás: Zöldvárosi Élményfarm alapítvány, Adsolmedia

A rovat új hírei

Hasonló

Megújult a budatétényi rózsakert

Közép-Európa egyedülálló rozáriuma újult meg Budapesten, a XXII. kerületben, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti ...