5+1 kiadvány, ami nem maradhat le az olvasólistáról

Hír

írta: MTI
2019/01/30

A 2018-as évnek vége, de biztosan mindenkinél maradtak elvarratlan szálak tavalyról. Amennyiben épp a 2019-es évét és az ahhoz kötődő fogadalmakat tervezi, ne felejtse el hozzáadni az olvasólistához az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kiadványait, megmutatjuk miért!

1. Mert az élelmiszerpazarlás csökkentése egy tiszteletreméltó fogadalom

Élelmiszerpazarlás és -veszteség, az élelemhez való jog

Miközben 821 millió ember szenved az éhezéstől, a világon megtermelt összes élelmiszer harmada a szemétben landol. Ez a kiadvány összekapcsolja az élelmiszer-veszteség és a -pazarlás problémáját a megfelelő élelemhez való joggal. Foglalkozik a fenntartható globális fogyasztási és termelési rendszerek szükségességével is.

2. Mert a városi lét befolyásolja az étrendet és az élelmiszer-termelést

Az élelem témájának integrálása a várostervezésbe

Az, hogy a világ népességének már több mint fele lakik városokban, komoly kihívásokat hozott magával az elérhető, megfizethető és tápláló élelmiszerek terén. Ebben a kiadványban a legjobb példákból szemezgethetünk az innovatív élelmezési rendszerek és a megvalósult fenntartható városi élelmezési megoldások terén.

3. Mert képben lenni jó!

A FAO globális helyzetelemzések kiadványsorozata átfogó képet nyújt napjaink globális kérdéseiről és kihívásairól. A témák között megtalálhatóak az erdészet és az erdők, a halászat és az akvakultúra, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás, a mezőgazdasági termények, az élelmiszer és a mezőgazdaság helyzete.

4. Mert a migráció fontos és releváns téma

A migráció, a mezőgazdaság, az élelmezésbiztonság és a vidékfejlesztés közötti kapcsolatok

Ez a jelentés a vidéki területekről való elvándorlás okait vizsgálja, hogy rávilágítson a mezőgazdaság, az élelmezésbiztonság és a vidékfejlesztés közti összefüggések mélységére. Ha úgy érzi, már sokat tud a témáról, tesztelje tudását a migrációval kapcsolatos tévhitekről a FAO „Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzete 2018-ban” című digitális jelentésében. A témával számos további FAO kiadvány is foglalkozik.

5. Mert csodálatos helyeket felfedezhet fel és rádöbbenhet, hogy a gazdák is művészek

Globálisan fontos mezőgazdasági örökségeink: a mezőgazdasági biológiai sokféleség, az ellenálló ökoszisztémák, a hagyományos gazdálkodási módszerek és a kulturális identitás egyvelege.

A világ figyelemre méltó helyszíneiről készített fényképekkel gazdagon illusztrált kiadvány a FAO által globálisan fontos mezőgazdasági örökségnek elismert területeit ismerteti.

Az évszázadok során a gazdálkodók, pásztorok, halászok és az erdészek változatos és a helyi körülményeknek megfelelő lenyűgöző mezőgazdasági rendszereket fejlesztettek ki. A mezőgazdásági örökségi besorolást olyan tájak kaphatnak, ahol egyszerre megtalálható a mezőgazdasági biodiverzitás, a rugalmas ökoszisztéma és az értékes kulturális örökség. Jelenleg 57 ilyen hely van a világ 21 országában.

+1. Mert megismerheti Európa és Közép-Ázsia sürgető kérdéseit

A FAO az idei „Az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete Európában és Közép-Ázsiában” kiadványából kiderül, hogy a régió országaira jellemző gazdasági, társadalmi és környezeti sokféleség árnyoldalakkal is jár, mely részben a különböző élelmiszerbiztonsági és táplálkozási kihívásokban jelenik meg.

Bár az elmúlt két évtizedben jelentős előrelépések történtek az alultápláltság csökkentése terén, az új adatok alapján a pozitív tendencia lelassult, különösen Közép-Ázsiában.

Az idei publikáció részletesen foglalkozik a migráció, a nemek közötti egyenlőség és a fiatalok helyzetének összefüggéseivel a vidékfejlesztés és élelmezésbiztonság kapcsán.

Csak megfelelő tudás birtokában lehet megvalósítani egy éhezésmentes #ZeroHunger világot. A FAO egyik fő feladata, hogy szakemberei a táplálkozással, élelmezéssel és mezőgazdasággal kapcsolatos információkat folyamatosan gyűjtsék, elemezzék, értelmezzék és terjesszék. A szervezet évente több min 700 kiadványt publikál, munícióval, tanácsokkal és táplálkozási iránymutatásokkal szolgálva a világ döntéshozóinak, szakértőinek, a mezőgazdaságban dolgozóknak, és a családokat szerte a világban.


Kép forrása: FAO

 

forrás: FAO

A rovat új hírei