A Kaktuszkiállítás sztárjai

Hír

írta: ecolounge
2015/09/10

A magukat köveknek, kavicsoknak álcázó kaktuszok lesznek a hétvégi őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár idei főszereplői az ELTE Füvészkertjébe szervezett programon.

Az Ariocarpus nemzettség első példányát 1838-ban Mexikóban Galeotti, a brüsszeli botanikus kert igazgatója gyűjtötte be. Az Ariocarpus név gyapjas termésű kaktuszt jelent - olvasható a rendezvényt szervező Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének közleményében. A növényt a mexikói indiánok is ismerték, és mint gyógynövényt használták fel, mivel a benne lévő alkaloidák a maláriás láz csillapítására szolgálnak.

Az Ariocarpusok hazája Texas déli részétől Mexikó középső részéig terjed. Veszélyeztetett növények, az útépítések, égetések, az Agave termesztés, legeltetés és kisebb részt az illegális begyűjtés miatt. A mexikói természetvédelmi hatóságok ma már védik az élőhelyüket, sőt a növényeket piros festékkel megjelölve feltérképezik, nyilvántartják, figyelik a helyi populációkat. Begyűjtésük szigorúan tilos és ma már az Európában kapható növények kertészeti termesztésből is regisztrációs számmal, elsősorban magvetésekből feloltva kerülnek a gyűjteményekbe.

Formájuk a kövirózsához hasonló, élőhelyükön teljesen a köves-gipszes talajba húzódnak vissza a szárazévszakban, majd ősszel nyitják 5-6 centiméteres virágaikat, amelyek színe fajtól függően fehér, rózsaszín, sárga vagy lila. Szaporításuk nehéz, rendkívül lassan növekednek, csak sok odafigyeléssel nevelhető kaktusz különlegességek.

A péntektől vasárnapig rendezvény három napja alatt az Ariocarpus nemzetség szakértői tartanak előadásokat, bemutatva a növények természetes élőhelyeit és a terepi kutatásokat.

A program látogatói sok más sivatagi és hegyvidéki szárazságtűrő és pozsgás növénnyel is találkozhatnak a kiállításon és megtekinthetik a Füvészkert különleges trópusi növény gyűjteményeit is.

A rendezvény teljes ideje alatt a szervezők szaktanácsadással segítik a kaktusztartás iránt érdeklődőket, a gyerekek pedig kaktuszmagoncok ültetésén keresztül ismerkedhetnek meg ezekkel a különleges növényekkel.

További infó ide kattintva.


Kép forrása

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló