Megújult a budatétényi rózsakert

Hír

2017/06/19

Közép-Európa egyedülálló rozáriuma újult meg Budapesten, a XXII. kerületben, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ területén. A rózsakert ünnepélyes avatóján Fazekas Sándor elmondta: közös összefogás eredményeként, mintegy 22,4 millió forintból valósult meg a felújítás első üteme.

Ünnepi beszédében Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaságon belül a dísznövénytermesztés az egyik legintenzívebben fejlődő ágazat, amely több mint 30.000 embernek nyújt teljes vagy részmunkaidős foglakoztatást, megélhetést. Az országban szabadföldi dísznövénytermesztést mintegy 2.900 hektáron, növényházi dísznövénytermesztést pedig megközelítőleg 315 hektáron folytatnak. A földművelésügyi miniszter elmondta: a magyarok szeretik és igénylik a virágokat, amelyek termesztésére komoly tudományos szakmai háttérrel rendelkezünk. Kiemelte: dísznövényexportunk meghatározó része – a környező EU-tagországok mellett – a német piacra kerül, ugyanakkor az utóbbi időben Törökországba és Kazahsztánba is nő a kivitel.

A rózsa hazánkban hagyományosan kedvelt dísznövény – fogalmazott a miniszter, aki megemlékezett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) jogelődjénél dolgozó Márk Gergely kertészmérnökről, akinek érdeme, hogy a hazánkban fellelhető rózsafajta változatok összegyűjtésével a rozáriumban meglévő történeti örökséget átmentette. A kertészmérnöknek méltó emléket állítva, az ünnepségen felavatták a rózsanemesítő emléktábláját.

Az avatóünnepségen felszólaló Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere a minisztériummal és annak háttérintézményeivel való jó együttműködés eredményének nevezte a rozárium felújítását, amelynek fenntartásához az önkormányzat a jövőben is hozzájárul.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója köszöntőjében nem mindennapi eseménynek nevezte, hogy a fővárosban virágoskertet avatnak. Hangsúlyozta: itt 1000 fajta, mintegy 8000 tő rózsájában gyönyörködhetnek a látogatók, akik remélhetőleg egyre nagyobb számban keresik majd fel az ország legnagyobb és legszebb rózsakertjét.

Az eseményen partnerségi megállapodást írt alá Budafok-Tétény polgármestere és a NAIK főigazgatója, valamint a főigazgató és Bárány Rita, a Herman Ottó Intézet Nonprofit. Kft. ügyvezető igazgatója.

forrás: HOI

A rovat új hírei

Hasonló