Az év hala 2021-ben: elindult a közönségszavazás!

Hír

írta: ecolounge
2020/10/18

A versenyt szervező Magyar Haltani Társaság kezdeményezésének legfontosabb célja továbbra is minél szélesebb körben ismertté tenni és népszerűsíteni az őshonos halakat.

Évről évre horgászok és szakemberek javaslata alapján választják ki a szavazásra érdemes három halat. A szempontok között elsődleges, hogy a hármasból mindig akadjon őshonos, a horgászok által kedvelt, illetve védett hal.

Míg 2020-ban a süllő, a korábbi években pedig a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, a harcsa, a balin, valamint a vörösszárnyú keszeg érdemelte ki az év hala címet, most az angolna (Anguilla anguilla), a fürge cselle (Phoxinus phoxinus) és a jászkeszeg (Leuciscus idus) verseng a 2021-es év hala elismerésért.

Angolna (Anguilla anguilla)
A felmelegedés következtében egyre kevesebb angolna érkezik Európa partvidékére, a faj világviszonylatban is veszélyeztetetté vált, ezért az IUCN Vörös listáján a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolták. Régebben rendszeresen feljutott a Fekete-tengerből a Dunán keresztül a nagyobb folyóinkba is, így természetes úton bevándorló őshonos halunknak tekinthető.

Fürge cselle (Phoxinus phoxinus)
Áramvonalas, apró termetű hal. A hegy és dombvidéki patakokban Európa-szerte előforduló halfaj, de a hegyi tavakban is jelentős állományai alakulhatnak ki. Magyarországon fogyatkozóban van, ezért természetvédelmi oltalom alatt áll, melyből adódóan sem csalihalként, sem akváriumi halként nem használható.

Jászkeszeg (Leuciscus idus)
A nagyobb vízfolyások lakója, azonban találkozhatunk vele az áramló vizű csatornákban és a gyakran átkeveredő, felfrissülő tavakban is, mint amilyen a Tisza-tó, a Balatonban azonban ritkaság. Ősszel rajokba verődik, és a meder mélyebb részeire húzódva vészeli át a telet.

A most indított közönségszavazás győztesére - az eddigi gyakorlatot követve - nem vár egyéb jutalom, mint hogy nagyobb figyelem övezi majd a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben.

Szavazáshoz kattintson ide

Így a Magyar Haltani Tátrsaság oldalára navigál, amely információval is szolgál a halfajok környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről is.

A voksolás december 31-én éjfélkor zárul, végeredményét a hagyományoknak megfelelően ezúttal is az új év első napján hirdeti ki a Haltani Társaság.


A videók edukációs célokat szolgálnak.
Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Sally-rat

 

forrás: MTI, haltanitarsasag.hu, Youtube

A rovat új hírei