Az ország leggazdagabb juhargyűjteménye várja a látogatókat!

Hír

írta: MTI
2021/10/28

Itt az őszi szünet, a hosszú hétvége, és még az időjárás is kegyes hozzánk: ha valaki szeretne egy igazán lélekemelő sétát tenni a természetben, akkor érdemes ellátogatni a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbe, ahol őszi pompájában tekinthető meg az ország leggazdagabb juhargyűjteménye.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközponthoz (ÖK) tartozó botanikus kertben a látogatók mintegy 160, többek között Japánban, Koreában és Kínában is népszerű juharfajt és fajtát tekinthetnek meg.

A mintegy félszáz juhar a botanikus kert kelet-ázsiai parcelláinak főútja mentén található. Akik erre sétálnak, azok ezernyi színben láthatják a fák lombjait a narancsvöröstől kezdve, a bársonybarnán, a karmazsinvörösön, a fahéjszínen, a borvörösön át egészen a mályvarózsaszínig és az aranysárgáig.

A látványos jelenség hátterében a levelek zöld színét adó zöld színtestek (kloroplasztiszok) színanyagának lebomlása áll, melynek következtében a korábban elfedett egyéb színtestek (kromoplasztiszok), valamint más, a sejtnedvben oldott színanyagok ősszel érvényesülni tudnak.

"A Kárpát-medencében 5 őshonos juharfaj, Kelet-Ázsia mérsékelt és szubtrópusi éghajlatú területein azonban mintegy 100 faj él, amelyek közel fele megtekinthető a Nemzeti Botanikus Kert gazdag gyűjteményében" - idézi az ELKH közleménye Fráter Erzsébetet, a Botanikus Kert egyik kurátorát.

Legismertebb közülük a magas díszértékű ujjas juhar (Acer palmatum), amelyet jellegzetes, finoman szeldelt levél jellemez. A háromerű juhart (Acer buergerianum) hazánkban leginkább a bonszai kedvelői ismerik, mert az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb törpésíthető fafaj. A foszlókérgű juhar (Acer triflorum) az egyik leglátványosabban színeződő fa, minden egyes példánynak más színárnyalatú az őszi lombja, amely narancssárga, skarlátpiros, bordó, aranysárga vagy őzbarna is lehet. Hasonlóan szép a papírkérgű juhar (Acer griseum) is, törzsének színe ugyanis jellegzetes, élénk narancsvörös, vörösbarna kérge pedig papírnemű csíkokban, foltokban leváló - emlékeztet a kommüniké.

A Nemzeti Botanikus Kert egész évben nyitva tart, október végéig pedig továbbra is kedvezménnyel várja a járványügyben helytálló egészségügyi dolgozókat. Októberben várhatóan belép a kertbe az év százezredik látogatója is, aki éves bérletet kap ajándékba. Bővebb információk a www.botanikuskert.hu weboldalon találhatóak.


Képek forrása: 1. pixabay.com / Ilyés Ilona; 2. commons.wikimedia.org / Sigmund Tailor


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló