Budapesten tartják az 5. nemzetközi nemnövekedési konferenciát

Hír

írta: MTI
2016/08/26

Az erőforrások fenntartható használatára fókuszál a nemzetközi nemnövekedési konferencia, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg, ezúttal Budapesten, jövő keddtől szombatig.

A szervezők az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatóban azt írták: a Corvinus egyetemen tartandó tanácskozásra több mint ötszáz elméleti és gyakorlati szakembert várnak, hogy megvitassák, "lehet-e, vagy egyáltalán akarunk-e állandóan növekedni egy erőforrásaiban korlátos világban".

A konferenciával párhuzamosan szervezik meg a Budapesti nemnövekedési hét programjait: tíz helyszínen, száznál több eseményen az érdeklődők is megismerkedhetnek a nemnövekedés filozófiájával.

Úgy fogalmaztak, hogy bizonyos értelemben "Magyarország a nemnövekedés-elméletek bölcsőjének is számít", hiszen Polányi Károly magyar gazdaságtörténész és társadalompolitikusnak A nagy átalakulás című könyvét a mai napig alapműként tartják számon az irányzat képviselői.

A nemnövekedés filozófiája "lerombolja azt a mítoszt, miszerint a növekedés a legfőbb megoldás korunk legtöbb gazdasági, társadalmi és környezeti problémájára" - írták.

A nemnövekedés szakértői oly mértékben csökkentenék a termelést és a fogyasztást, hogy azok továbbra is hozzájáruljanak az emberi jólléthez, de javuljanak az ökológiai körülmények és erősödjön a globális egyenlőség. Olyan jövőért szólalnak fel, ahol a társadalmak fenntartható módon használják az erőforrásaikat; nyitott, lokalizált gazdasággal, egyenlőbb elosztással, demokratikus intézmények új formáinak megteremtésével.

A nemnövekedés filozófiája megkérdőjelezi, hogy a bruttó hazai termék (GDP) növelését univerzális politikai célként jelenítsék meg, és azt szeretné, ha a társadalmak visszafogottabb, fenntartható termelésre és fogyasztásra állnának át - olvasható a közleményben.


A konferencia részletes programja itt található.
További magyar nyelvű információk ezen az oldalon.


forrás: MTI

A rovat új hírei