Ismeretterjesztő előadások Amazóniáról

Hír

írta: Admin
2014/02/01

Amazónia történetét, élővilágát és művészetét is megismerhetik az érdeklődők a budapesti Néprajzi Múzeum ismeretterjesztő előadásain február 5. és április 30. között.

Amazónia felfedezése, "az indián" európai fogadtatása címmel Gyarmati János, a Néprajzi Múzeum munkatársa tart előadást február 5-én, amelyben kitér arra is, hogy miféle képzetek tapadtak a dél-amerikai indiánokhoz Európában a középkor végén és a felvilágosodás korában. Bankovics Attila, a Természettudományi Múzeum munkatársa február 19-én Amazónia élővilágát mutatja be a közönségnek.

A Boglár-gyűjteménnyel ismerteti meg a hallgatóságot Főzy Vilma, a Néprajzi Múzeum munkatársa március 5-én. A Néprajzi Múzeum Amerika-gyűjteményének mintegy tizedét alkotja az a több mint 900 amazóniai tárgy, amelyekkel Boglár Lajos (1929-2004) gyarapította a múzeumot. A múlt évben egy közösségi kampány segítségével hagyatékának utolsó része is a Néprajzi Múzeumba került, ezt mutatja be a március 5-én nyíló kiállítás.

A programsorozatban az amazóniai indiánok mindennapi világáról március 19-én, a vallásról és rituális tevékenységekről április 2-án, az őslakosok művészetéről április 16-án, az amazóniai indiánok 20. századi életformájáról április 30-án hallhatnak az érdeklődők Főzy Vilma előadásában.

A dél-amerikai szubkontinens közel felét elfoglaló Amazónia mind trópusi élővilága, mind őshonos kultúrája okán sajátos helyet foglal el a Föld természeti régiói és emberi társadalmai között. A Néprajzi Múzeum Amazónia-gyűjteményének különlegessége, hogy legnagyobb részt tudományos kutatásokon alapuló gyűjtésből származik, gazdag vizuális információkkal rendelkezik, ezért alkalmas arra, hogy az ott élő őshonos népek kultúrájáról hiteles és kerek képet adjon - írják a programok szervezői.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Dr. Lee Durrell Magyarországon!

Budapestre érkezik szeptemberben Dr. Lee Durrell, az eseményről május 13-án tartanak sajtótájékoztatót a szervezők.