Ismét ásványbörze: reflektorfényben a magnetit

Ajánló

írta: MTI
2022/02/19

Február 26-án és 27-én ismét megnyitja kapuit az ásványbörze: kétezer négyzetméteren mintegy száz kiállító várja az ásvány- és ékszerkedvelőket a budapesti MOM Sport Uszoda és Rendezvényközpontban.

A szervezők közleménye szerint a rendezvény középpontjában a magnetit áll, amely a Magyarhoni Földtani Társaság Év ásványa szavazásán a legtöbb voksot kapta. A különleges ásvánnyal egy látványos kiállításon ismerkedhetnek meg az érdeklődők, valamint tudományos ismeretterjesztő előadáson mélyíthetik el tudásukat.

A magnetit vas-oxid ásványként általában acélszürke vagy fekete ásvány. Nevét az ókori Thesszália egyik városáról, Magnésziáról (Μαγνησία) kapta. Az egyik legfontosabb, aktív mágneses vasérc, mely „fosszilis iránytűként” fontos szerepet játszott a kontinensek földtörténeti léptékű mozgásának felismerésében. Legnagyobb mennyiségben a svédországi Kirunában és az oroszországi Magnyitogorszk térségében fordul elő, ezeken a területeken több száz millió tonnás ércvagyon található.

Az ásványbörzén a gyerekeket is számos program várja: lesz interaktív földtudományos játszóház, ásványbemutató, aranymosó és kreatív játszóház, a nagyobbak pedig megismerkedhetnek a kőcsiszolás rejtelmeivel is.

A börzén a barlangok csodálatos világába nyerhetnek betekintést az érdeklődők A Fények a sötétben címmel meghirdetett 3D vetítésen. A programokon túl az esemény ideje alatt ingyenes drágakővizsgálat áll az érdeklődők rendelkezésére.

A rendezvényt a 18 év felettiek védettségi igazolvánnyal látogathatják.

További részletek itt találhatók.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Norbert Kaiser

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló