KÖVET Konferencia: "A GAZDASÁGGÉPEN TÚL"

Hír

2016/12/03

A „környezettudatos vállalatirányítás” és „vállalati társadalmi felelősség” továbbra is fontos, de napjaink kihívásaira új megoldásokat és utakat is kell keresnünk. Ilyen modell lehet a megosztáson alapuló gazdaság (sharing economy), új társadalmi vállalkozások, okos technikai megoldások, fenntartható és a szegényeket is kiszolgáló üzleti modellek.

Világunk hihetetlenül sok embernek biztosít hitehetetlenül magas életszínvonalat. Az egy főre jutó GDP 670 dollárról pl. 7600-ra nőtt 1820 és 2008 között, viszont a Föld népessége is a hétszeresére nőtt szűk kétszáz év alatt.

A környezeti és társadalmi válságjelenségeket mindenki ismeri, és kevesen optimisták a jövőt illetően. A bizakodóbb előrejelzések szerint a népesség legfeljebb 9 milliárd léleknél tetőződik majd, és igazságosabb elosztással és az extrém luxusfogyasztás, de főleg a rendszerszinten teljesen értelmetlen szállítás visszafogásával vissza tudunk térni az „egy bolygó szintre” - vagyis a Föld eltartóképességét nem meghaladó fogyasztásra.

A „környezettudatos vállalatirányítás” és „vállalati társadalmi felelősség” továbbra is fontos, de új megoldásokat és utakat is kell keresnünk. Ilyen modell lehet a megosztáson alapuló gazdaság (sharing economy), új társadalmi vállalkozások, okos technikai megoldások, fenntartható és a szegényeket is kiszolgáló üzleti modellek.

Új gazdasági logika kell - ahhoz pedig nagyfokú bölcsesség és önmérséklet! Lehetséges ez abban a világban, amelyben megszokottá vált a fajok kihalása, a túlnépesedés és túlfogyasztás, a szélsőséges időjárási jelenségek, a gazdasági és klímamenekültek áradata és a "fejlett" országok is boldogtalanok és gazdasági csapdákban vergődnek?!

Hogy lehetséges-e új gazdasági logika, nem tudhatjuk - de muszáj minden eszközzel próbálkoznunk, új utakat keresnünk! Ez a XXI. század egyik legfontosabb és legizgalmasabb kihívása, főleg, hogy csak így van esélyünk a túlélésre!

A KÖVET XXI. konferenciáján ezekről a témákról beszélnek neves előadók. A modern technikai és üzleti megoldásoktól az alternatív gazdaságelméletig sok minden lesz terítéken - mind hozzájárul kicsit a formálódó "nagy képhez”.

Időpont: 2016. december 6. (kedd) 9:30 – 17:00
Helyszín: MagNet Közösségi Ház. 1068 Budapest, Andrássy út 98. (A Kodály Köröndtől 1 perc séta)

KONFERENCIA PROGRAM ÉS JELENTKEZÉS ITT

 

forrás: KÖVET

A rovat új hírei