Középpontban az EMBER – Földünk védelméért!

Hír

2017/12/08

Egy világ, amelyben gyermekek beleszólhatnak egy expedíció részleteibe? Napi kapcsolat a többezer kilométerre dolgozó kutatókkal? Felfedezés az otthonunkban? Egyensúly a virtuális és a kézzel fogható élmények között? Mindez lehetséges lesz: egy új kezdeményezés indult, amely a természeti értékek védelmét célozza, de a gyermekek önértékelésének fejlesztésén keresztül.

Ma már köztudott, hogy jövőnk környezetünk értékeinek megóvásától függ. Ez elsődlegesen a gyermekeink életére nézve aggasztó, hiszen hiába vagyunk ennek tudatában, a szükséges lépések, a fenntartható életmód gyakorlása, a pazarlás drasztikus visszaszorítása igazából még mindig várat magára.

Ezért az EMBER csapata – a brand, amely több design díjat tudhat magáénak, egy Kickstarter sikersztori áll mögötte egy ökotudatos játékért, és az európai Climate Kic incubation többszörös támogatottja, – számos külföldi elismerés után most ismét új ötlettel állt elő. A kezdeményezés a gyermekek önbecsülésének erősítésén és az öndefiniálás elősegítésén keresztül igyekszik egy, a természeti értékek védelmére fogékony, azokhoz tisztelettel viszonyuló értékrendet kialakítani.

„Ha a gyermekek személyiségének kialakításában segítünk, akkor ezen keresztül nem lehet kérdéses egyéni felelősségük felvállalása, amelynek hiánya ma a környezetvédelem és a fenntartható életvitel egyik legfőbb gátja. Célunk, hogy a szemléletformálás eredményeként egészséges öntudattal rendelkező fiatalok a bennük érvényesülő értékrendet katalizátorként terjesszék környezetükben” – mondta el Policsányi István, az alapító.

Az új szemléletű kezdeményezés lényege, hogy olyan felfedező expedíciókat indít különböző természeti témák megismertetésére a világban, amelyeknek már előkészítő fázisukban bevonják az általános iskolásokat, elsősorban a 9-12 éveseket. Az expedíciókhoz pedig egy otthoni kiadvány társul. A kiadvány otthoni feladatokat, perforált virtuális belépési kódokat, térképeket, instrukciókat tartalmaz.

Mindezek segítségével a résztvevők az expedíciókhoz a virtuális platformon élő bejelentkezéseken keresztül tudnak kapcsolódni. Így valósul meg az online és offline világ egyensúlya a programban.

„Arra törekedtünk, hogy a hagyományos tudást és az új megismerést ötvözzük. Ezért az expedíciók nem a hagyományos, eddig ismert módon zajlanak, mert egy komoly nyitottság marad bennük a kivitelezés terén, amelyet a bevonódott fiatalok alakíthatnak. Alaptézis, hogy a megváltozott világban mi sem tudunk mindent, éppen ezért találjuk ki együtt a megoldásokat.” – folytatta az alapító.

A 9-12 éves korosztály már behívható a felkészülés, a tervezés szakaszába is, lehetőséget ad nekik, hogy végig kísérjek a kaland alakulását. Rádiók, műholdas technológiák segítségével otthonról szólhassanak bele – az éppen zajló expedíció – útvonalába, döntések sorozatába a maguk szintjén. A gyerekek bevonódnak egy izgalmas, élő kaland alakulásába, ami értékes tanító tartalmakat szolgáltat vissza nekik a saját környezetükben.

Emellett a kiadványban elrejtett innovatív meglepetések otthoni felfedezésre inspirálják a gyerekeket, a háztartásban fellelhető eszközök bevonásával, és napi szintű, valódi tapasztalásra szólítják őket.

„Egy közös tapasztalással a dolgok egyéni értelmezést nyernek. A folyamatokba a szülő bevonása is kiemelkedő szerepet játszik, egy közösen eltöltött minőségi idővé válhat, amely keretet ad a gyermek napjának” – fejezte be Policsányi István.

A csapat egyébként már rendelkezik egy saját expedíciós hajó gyártmányterveivel, amit az elmúlt évben fejlesztettek ki teljesen új elvek és technológiák segítségével az öko-tudatosság jegyében.

A most induló projektről az ötletgazda még annyit árult el, hogy már az arculatában is formabontó lesz a program. „Alapvetően a most alakuló szervezet hitvallásában is különbözik a megszokottól, az állatok és növények világa vezérli majd az expedíció résztvevőit, ők vezetik kezeinket, így rajtunk, embereken kívül a mese elemeit erősítve különböző karakterekkel ismerkedhetünk meg, akik a vadvilág képviselőiként válnak részeseivé ennek a történetnek.”

A kezdeményezés felkerült az ERSTE Higgy Magadban kiválasztott projektjei közé, így most a szavazatokon múlik, hogy részesül-e pénzügyi támogatásban a kezdeményezés, amely így egy következő szintre léphetne.

forrás: ember.hu

A rovat új hírei

Hasonló