Öko-blog ajánló: Evie&Barbie

Hír

2018/11/14

A környezettudatos anya és lánya blog története 2015-ben kezdődött: akkor döntötte el a magyar édesanya és felnőtt lánya, hogy januártól egy éven át nem vásárolnak ruhákat, cipőket és kiegészítőket. Tették mindezt azért, mert "megcsömörlöttek" a fast fashion üzletek gyorsan változó kínálatától, amelynek hatására ők maguk is rengeteg ruhát halmoztak fel az évek során.

Elmondásuk szerint sem a vásárlásban, sem a használatukban nem találtak már semmi örömet. Barbie pszichológusi végzettségével könnyedén diagnosztizálta, hogy a divat csapdájába kerülve vásárlásaik lényegében pótcselekvések voltak, amelynek - a szó legszorosabb értelmében - viselték a következményeit. Mindketten megértek a változtatásra, s együtt könnyebb alapon belevágtak.

Az öltözködés valahol a hobbijuk is volt, ezért 2015-re eltervezték, hogy mindennap más szettet fognak összeállítani a meglévő ruháikból, amelyeket a blogjukon is dokumentálnak. - Így is tettek.

Ők lettek az elsők, akik Magyarországon először végigcsinálták ezt a kihívást, amellyel tükröt tartottak maguknak, és a fogyasztói társadalomnak is.

Aztán eljött 2016, amely a letisztulás éve volt, ekkor próbálták megtalálni a módját annak, hogy a meglévő, feleslegesnek bizonyult ruháikat miként hasznosítsák újra. Rengeteg lehetőséget próbáltak ki, pl. eladást a Gardrob közösségi vásáron, a Hagor és Konfekció üzletekben, sok ruhát vittek be adományboltba, illetve szerveztek közösségi ruhacseréket is.

Időközben sokat megtudtak a ruhaiparról is – amely egyébként a világon a második legszennyezőbb iparág – így egyre fontosabb lett számukra a tudatos ruhavásárlás, a fenntartható divat és az újrahasznosítás különböző formái.

Az utóbbi években rengeteg nagyszerű kezdeményezéssel találkoztak, mint - a teljesség igénye nélkül - a Printa, a Reborn, Repityke, Renaichange. Személyes kapcsolatot alakítottak ki a Réthy Fashionnel, akik használt farmerekből készítenek új ruhadarabokat és kiegészítőket, illetve a Swappis Refashion Ruhaforgóval. Igen sokat tanultak az ökotudatosságról Mengyán Esztertől, aki az öltözködéssel kapcsolatos fenntarthatóság jegyében vezeti a Holy Duck elnevezésű blogját. - Mindezek hatására Evie és Barbie kiléptek a hobby körből és továbbképezték magukat, elvégezték Soós Katalin Kívül-Belül Vonzó stílusiskoláját és okleveles szín- és stílustanácsadókká váltak.

Mivel nemcsak a blogunkat készítik anya-lányaként, hanem a stílustanácsadást is együtt végzik, így minden korosztályt megszólítanak. Feltett céljuk segíteni abban, hogy mindenki jobban érezze magát a bőrében, ehhez személyre szabott tanácsokat adni. Igazán hasznos ez mindenkinek, hiszen ha valaki tudja, milyen színek és fazonok állnak jól neki, elkerülheti a felesleges vásárlásokat, időt és pénzt spórol meg. Ha pedig gardrobrendezést végeznek valakinél, akkor az is fontos számukra, hogy hova kerüljenek a leselejtezett ruhák. Erre és a stílustanácsadóval történő vásárlásra is választ ad a Réthy Fashion és Swappis, ahol a felesleget leadni és helyette újrahasznosított ruhadarabokat vásárolni is lehet.

Aki tehát az öltözködésben is a környezettudatosság és a fenntarthatóság alapelveit követi, Evie&Barbie-t megtalálja a Facebookon, alamint a www.evieandbarbie.hu honlapjukon.


Fotók: Evie&Barbie

forrás: Evie&Barbie

A rovat új hírei