Zöld Föld ÖkoFilmklub a DocuArtban

Hír

írta: Streit Nóra
2013/02/21

Az A38 hajón megrendezett ökofilmklub után, illetve mellett a DocuArt mozi is hasonló rendezvénysorozatot indított, amelyen májusig kéthetente egy-egy fontos, zöld kérdés kerül terítékre.

A Zöld Föld ÖkoFilmklub hét alkalomból álló vetítéssorozatán vendégelőadók és meghívott beszélgetőpartnerek segítségével igyekszik válaszokat találni a levetített filmeken megjelenő problémákra, felmerülő kérdésekre. A sorozat filmjeire kéthetente keddenként várják az érdeklődőket a DocuArt  Filmművészeti Központban, 19 órától. A filmvetítések után minden esetben izgalmas vitákra, beszélgetésekre lehet számítani a szervezők szerint.

"Miért termelünk értelmetlenül sok hulladékot? Miért akarunk minden ásványi anyagot, földi kincset kicsikarni bolygónkból? Miért kell beszennyeznünk környezetünket csak azért, hogy kényelmesebben élhessünk, nem gondolva a környezetszennyezés hosszú távú következményeire?" A filmek és a hozzájuk kapcsolódó beszélgetések e súlyos kérdésekre igyekeznek választ, vagy talán inkább alternatívákat találni.

Az első, e hét keddi alkalom már lezajlott, amelyen Frank Piasecki Poulsen Vérmobil című megdöbbentő alkotása volt a témaindító. A történet helyszíne Kongó illegális ónbányáiba kalauzol el, ahol gyerekmunkások termelik ki a mobiltelefonhoz szükséges ásványi anyagokat. A 2010-es dán-német dokumentumfilm a Kongóban 15 éve tartó - 5 milliónál is több áldozatot követelő - polgárháború és a mobilgyártó cégek működése közötti összefüggéseket próbálja meg felderíteni.

A következő, február 26-ai alkalmon Franny Armstrong A hülyeség kora című beszédes "doku-fikciós" filmjét vetítik le, amely igen rendhagyó formában mutatja be a klímaváltozás várható hatásait. Érdekesség, hogy a filmet világszerte egyszerre több mint 45 országban mutatták be 2009-ben, a Ne légy hülye! nemzetközi kampány részeként.

A történet szerint 2055-öt írunk, és az éghajlatváltozás miatt lakhatatlanná vált Földön vagyunk. A főszereplő egy idős történész (Pete Postlethwaite), aki a Globális Archívumban dolgozik, a múzeumban, ahol az emberiség összegyűjtött emlékeit őrzik abban reménykedve, hogy a Földön egyszer talán újra megjelenik az élet... A meghívott vendégek: Szépszó Gabriella, meteorológus, az OMSZ Éghajlati Osztály és a Klímamodellező Csoport.

A további program a következőképpen alakul:

3. alkalom: 2013. március 12.
Martin Mareček: Napfogyatkozás (2011, cseh-angol dokumentumfilm, 83’)

4. alkalom: 2013. március 26.
Molnár Attila Dávid: Farkaslesen (2010, magyar dokumentumfilm, 54’)
Ruszkai Nóra: Négy lábbal a földön (2012, magyar dokumentumfilm, 53’)

5. alkalom: 2013. április 9. 
Lucy Walker: Vik Muniz - A szemét művésze (Waste Land) (2010, brazil-angol dokumentumfilm, 99’)

6. alkalom: 2013. április 23.
Bakó Botond - Zachar Zita: Pann-unikum – Barlangok világa (magyar ismeretterjesztő film, 26’)
Kollmann András: A Hópárduc talpra áll (2011, magyar dokumentumfilm, 87’)

7. alkalom: 2013. május 7.
Benh Zeitlin: A messzi dél vadjai 2012, (2012, feliratos, amerikai filmdráma, 93’)

Belépődíj: 850 Ft
Kedvezményes: 550 Ft (nappali tagozatos diákok, nyugdíjasok és a MFFSZ tagok)
Bérlet: 5.100 / 3.300 Ft

 

forrás: docuart.hu

A rovat új hírei

Hasonló