Bennu-t, a Földünket leginkább veszélyeztető kisbolygót hamarosan meglátogatja a NASA!

Hír

írta: ecolounge
2016/08/03

Az amerikai űrügynökség, a NASA a jövő hónapban indítja el projektjét, amelynek keretében egy űrszonda mintát vesz a Bennu elnevezésű aszteroidáról és 2023-ban visszatér a Földre.

A kisbolygó teljes neve "101955 Bennu", és a Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) kooperatív projekt keretében fedezték fel 1999. szeptember 11-én. Nevét az egyiptomi mitológia egyik szereplőjéről kapta. Mérete megközelítőleg 550 méter, körülbelül kétszer akkora, mint a Gellért-hegy. Keringési periódusa 14 hónap. Az Apollo-típusú kisbolygók közé tartozik, ami azt jelenti, hogy pályája a Föld-pálya közelében húzódik és bizonyos időszakonként megközelíti a Földet. A kisbolygót jelenleg a Földre legveszélyesebb űrobjektumként tartják számon, a legújabb számítások szerint 1:1000 az esélye, hogy összeütközik majd Földdel.

Szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában Kiss László csillagászt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az aszteroida veszélyt jelenthet-e a Földre, mivel pályája 2135-ben közel lesz majd planétánkhoz.

Ezek az égitestek a Naprendszer kezdetéről itt maradt törmelékeknek tekinthetők, abból a por-és gázfelhőből hordoznak információt, amelyből kialakult a Föld, a Hold és a bolygók a Merkurtól a Neptunuszig. Anyagi összetételének tanulmányozásával azt lehet kideríteni, hogy miből jött létre a Naprendszer. A Bennu mozgását nemcsak a gravitáció irányítja, hanem az úgynevezett Jarkovszkij-hatás is, amelynek lényege, hogy mivel az égitest egy irányból, a Napból kapja megvilágítását, ezért egyrészt egyenetlenül melegszik fel, másrészt a kapott hőt kisugározva kis mértékben módosítja saját pályáját.

Kiss László közölte: ahhoz, hogy meg tudják mondani, 120 év múlva becsapódik-e az aszteroida, helyszíni méréseket kell végezni, nagyon pontosan ismerni kell az égitest alakját és ki kell számolni ezt az erőhatást isAz aszteroida aktualitását nem a becsapódással való "riogatás" adja, hanem az, hogy a NASA a jövő hónapban indítja el többéves projektjét, amelynek keretében az Osiris Rex űrszonda megérkezik a Bennuhoz 2018-2019 fordulóján, leszáll a felszínére, másfél-két kilogrammnyi mintát összegyűjt és 2023-ban visszatér a Földre. A Bennu pályája néhány évente a Föld közelében húzódik, ezért ezekben az időszakokban viszonylag kis energia-befektetéssel megközelíthető az égitest.

 

forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Bányászat aszteroidákon?

Most, hogy a ritka fémekből és ásványokból kezdünk kifogyni, egyre reálisabb alternatívaként jelenik meg az űrbányászat ezen ...