Bányászat aszteroidákon?

Magazin

írta: Admin
2013/08/02

Az aszteroida-bányászatra mint lehetőségre, évtizedekkel ezelőtt is már gondoltak a tudósok. Most, hogy a ritka fémekből és ásványokból rettentő gyorsasággal kezd kifogyni az emberiség, az űrbányászat ezen formája egyre reálisabb alternatívaként jelenik meg.

A Földön kibányászható fém- és egyéb ásványi anyag mennyiség porszemnyi a Földhöz közeli aszteroidák által tartalmazott nyersanyagkészletekhez képest. Még egy 500 méter átmérőjű kisbolygó is akár millió tonnánnyi ércet - így ritkaföldfémet is - tartalmazhat (platinától a nikkelig), amelynek piaci értéke a milliárd és a többszázmilliárd dollár között lehet.

Az aszteroida, vagy kisbolygó, szabálytalan alakú, szilárd anyagú égitest, amely általában csillag körül kering. A Mars és a Jupiter pályája között található a kisbolygóöv, amely galaxisunk legnagyobb kisbolygókat tartalmazó térsége. Becslések szerint a Földhöz közel körülbelül 10 ezer aszteroida található (pályájuk megközelíti a Földét időről-időre), amelyekből közel 1500-on a landolás jóval kisebb energiabefektetéssel járna, mint megközelíteni és Holdat és landolni rajta.


2012 áprilisában tartott sajtótájékoztatót a jelenleg négy éve alakult Planetary Resources nevű amerikai cég, amely fő tevékenységként a kisbolygók bányázatát célozza meg. Gyakorlati projektje még nincs, csupán megvalósulás előtt álló tervezetei, azonban a mögötte álló masszív tőke és a NASA veteránokból verbuvált "agytröszt-csapat" éppúgy tekintélyt parancsoló, ahogyan az alapítók személyei is. - Befektetői között megtaláljuk többek közt a híres filmrendezőt, James Cameront, valamint Eric Schmidt-et és Larry Page-et, a Google két alapító tulajdonosát is. A Planetary Resources 2022-ig bezáróan kívánja elindítani a földközeli kisbolygók bányászatát.

A NASA ugyancsak fantáziát lát a témában, olyannyira, hogy az aszteroidák felkutatása és bányászata kapcsán most a kormányzat támogatását kéri. Azon már régebb óta dolgoznak az űrhivatal szakemberei, hogy bemérjék a Földre veszélyt jelentő aszterodiákat, amelyek így, immáron a kongresszusi támogatás esetében, potenciális bányászati területekként is nyílvántartásba kerülhetnek, hogy később megkezdődhessenek rajtuk a kitermelések.

A NASA a tervek szerint asztronautákat juttatna az egyik Földhöz közeli aszteroida felszínére, hogy feltérképezzék, mintákat vegyenek belőle, és végül letérítsék azt pályájáról. Ha ezt sikerül megvalósítani, később elképzelhető, hogy hasonló módon juttatnának bányászrobotokat más kisbolygókra is.

Az úttörő program, amellett hogy számos gazdasági előnnyel is szolgálna, a földi környezetet is óvná. - Egyrészt nagyságrendekkel csökkentené a földi erőforrások kiaknázásának igényét, másrészt a bányászati termeléssel járó környezeti terheléseket is minimalizálná. Az elképzelés most még egy tudományos fantasztikus sci-fi mozira hasonlít, ám egyre közelebb kerülünk a távolinak vélt jövőképhez.

 

 

 

forrás: nasa.gov, ingabitat.com, origo.hu, index.hu

A rovat új hírei

Hasonló