Aszteroidák mint "űrbenzinkutak"?

Hír

írta: ecolounge
2015/11/08

Az új technológia az aszteroida-bányászat kulcsszereplője lehet. Hasznosulása által a bolygóközi forgalom is megindulhat.

Az aszteroidák, másnéven kisbolygók szabálytalan alakú, szilárd halmazállapotú égitestek. Csak a naprendszerünkben több millió van belőlük, jelentős részük a Mars és a Jupiter között található kisbolygóövbe tömörül.

Ezek az űrben keringő sziklák első ránézésre nem tűnnek túlzottan érdekesnek: kis méretűek, felszínük rideg és szabálytalan. Van azonban egy óriási előnyük: telis-tele vannak nyersanyagokkal! Nem hiába épül rájuk külön bányászati ágazat, hiszen a Földön elérhető fém- és egyéb ásványi anyag mennyiség porszemnyi a közeli aszteroidák által tartalmazott nyersanyagkészletekhez képest. Még egy 500 méter átmérőjű kisbolygó is millió tonnánnyi ércet - így ritkaföldfémet is - tartalmazhat (platinától a nikkelig), melynek piaci értéke a milliárd és a többszázmilliárd dollár között lehet. Óriási üzletről van tehát szó, melyről itt írtunk bővebben.

Néhány elszánt űrkutató már kisbolygókra telepített "űrbenzinkutakat" vizionál a nem is távoli jövőre. Annyira biztosak a dolgukban, hogy ezeknek az űrbéli töltőállomásoknak már a működési modelljét is nagyjából megfogalmazták. Angel Abbud-Madrid és Christopher Dreyer a Coloradói Bányászati Iskola kutatóit a NASA nemrégiben elismeréssel is jutalmazta az optikai bányászat nevű technológia kifejlesztéséért, melynek segítségével egy speciális nagyítólencse a fókuszált napsugarakat felhasználva vizet és más értékes vegyületeket képes kinyerni az aszteroidákból.

Az aszteroida-"benzinkút" (vagy nevezzük inkább töltőállomásnak) úgy működne, hogy az űrhajó egy speciális zsákot fújna az aszteroida köré, amely az optikai bányászat technológia segítségével felszabadított gőz hallmazállapotú vegyületeket gyűjtené össze. A folyamat végén a begyűjtött anyagokat aztán ismét cseppfolyósítanák. - Természetesen nem benzinről van szó, hanem olyan nyersanyagokról, melyek a közeljövő űrhajói számára létfontosságúak lehetnek.

A NASA érdeklődése persze nem véleltlen. Az űrkutatási központ nagyon is tisztában van azzal, hogy az űrbányászat lehet az űr gyarmatosításának következő állomása, a töltőállomások pedig a valódi bolygóközi forgalom megindulását is elősegíthetik.

 

A rovat új hírei

Hasonló