Bolygóképződés lencsevégen

Hír

írta: Admin
2014/11/10

Egy ifjú csillag bolygórendszerének születését kapta lencsevégre tesztelése során a chilei Atacama-sivatagban 5000 méteres tengerszint feletti magasságban felépült rádiótávcső-rendszer, az ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array).

Az ötven rádiótávcső óriásteleszkópként működő együttese a szubmilliméter és milliméter hullámhosszúságú sugárzás észlelésének legmodernebb eszköze, amely a leghaloványabb objektumokról is képes korábban elképzelhetetlen élességű képeket készíteni. Emellett színképeket vesz fel, amelyekkel a csillagok körüli gázanyag mozgásáról, kémiai összetételéről nyerhető információ. A nagyfelbontású felvételek a csillagok és bolygórendszereik keletkezésének megértéséhez nyitják meg az utat.

A HL Tau 450 fényévnyire, a Bika (Taurus) csillagképben helyezkedik el, a csillagot vastag gáz- és porburok veszi körül, így megfigyelése lehetetlen a látható fény tartományában. Az ALMA viszont képes "áthatolni" e vastag "héjon", és észlelni a felhő belsejében zajló folyamatokat. A felvételeken a csillag körül koncentrikus "körök" láthatók, ezek a "szerkezetek" arról tanúskodnak, hogy megkezdődött a bolygóképződés.

"E jellegzetességek alapján csaknem bizonyosan kimondható, hogy az anyagbefogási (akkréciós) korongban kialakulófélben vannak a bolygókezdemények, a planetezimálok. Meglepő jelenségről van szó, hiszen a HL Tau legfeljebb egymillió éves és a közfelfogás szerint a fiatal csillagok nem képesek olyan struktúrák létrehozására, mint amilyeneket a felvételeken látunk" - hangsúlyozta Stuart Corder, az ALMA igazgatóhelyettese. Magyarázata szerint a csillagok a csillagközi gáz- és porfelhők gravitációs összeomlása során keletkeznek. Az így kialakuló protocsillagot korong veszi körül, amely tovább táplálja a formálódó napkezdeményt. Idővel az akkréciós korongban összetapadnak a porszemcsék, bolygókezdeményeket, majd végül bolygókat hozva létre, de ebből az anyagból keletkeznek az aszteroidák és az üstökösök is. Amint a bolygók elegendő tömegre tesznek szert, gyökeresen átstrukturálják a nekik "életet adó" korongot: "tisztára seprik"  maguk előtt az utat, eltávolítva pályájukról a gázokat és porszemcséket, amelyek tömörebb, gyűrűs szerkezetbe rendeződnek. Az ALMA felvételein tisztán látszik a gyűrűs szerkezet, amelyet korábban csupán komputeres szimulációk alapján ismertek a tudósok.

"Az ALMA-rádióteleszkóp igazolta a várakozásokat, egyben bizonyította az elméleti modellek helyességét. A felvételek betekintést engednek a bolygóképződés folyamatába, és hozzájárulnak annak megértéséhez, hogy miként jött létre a Naprendszer és hogyan formálódnak a világegyetemben az égitestek" - hangsúlyozta Tony Beasley, az egyesült államokbeli Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatórium (NRAO) igazgatója.


Fotó forrása: NRAO - ALMA

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Csillapíthatatlan az étvágya

Csillapíthatatlan étvágyú fekete lyukat fedeztek fel amerikai asztronómusok a NASA NuSTAR röntgencsillagászati műholdjának ...

"Köpködik" a port

Egy ifjú csillag környezetében port "köpködő", Pluto-méretű objektumok egész családját figyelték meg amerikai asztrofizikusok.

Összeütköző galaxisok

Összeütköző galaxisokról az eddigi legrészletesebb felvételét készítette el egy nemzetközi kutatócsoport.