Felbocsátották a Sentinel-2a műholdat

Hír

írta: MTI
2015/06/27

A Föld szárazföldi felszínéről készített képeivel többek között a mezőgazdaságot és a városfejlesztést is segítheti az európai Sentinel-2a műhold, amelyet magyar idő szerint kedden hajnalban lőttek fel az Európai Űrügynökség (ESA) Francia Guyanában található űrközpontjából.

Az új, 1,1 tonnás műhold képeket fog szolgáltatni többek között a metropoliszok terjeszkedéséről, természeti katasztrófák, például földrengések következményeiről, valamint a mezőgazdasági területek állapotáról is.

Az utóbbi különösen fontos funkciója lehet a Sentinel-2a-nak, hiszen szenzorai a növények egészségéről is képesek adatokat szolgáltatni, így a beküldött adatok előre figyelmeztethetik a világ mezőgazdasági és élelmezési szervezeteit a várható rossz termésre és esetleges éhínségre, továbbá csillapíthatják az árutőzsdék bizonytalanságból eredő áringadozásait is.

A Sentinel-2-széria egyike annak a hat műholdsorozatnak, amelyet az Európai Unió ezekben az években indít el a Copernicus-projekt részeként. A Sentinel-1a-t 2014 áprilisában lőtték fel, a további műholdakat pedig, amelyek főként az óceánokat és a légkört vizsgálják majd, a következő néhány évben tervezik pályára állítani. A következő, Sentinel-2b elnevezésű műholdat jövő év októbere és decembere között lövik fel.

Bővebb információ ide kattintva.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A Plútót fogja megfigyelni

Indítása után 9 évvel a New Horizons űrszonda teljesítheti küldetését: megkezdi a Plútó megfigyelését.