Az űrből is látható a Föld légkörének szennyezettsége: Elküldte első felvételeit a Sentinel-5P műhold

Hír

írta: ecolounge
2017/12/02

A műhold felvételein látható a Föld légkörének szennyezettsége, köztük a nitrogén-dioxid-koncentráció nagysága az európai kontinens térségében, az indiai erőművek okozta légszennyezés a dél-ázsiai térségben, a szén-monoxid globális eloszlása és az indonéziai Agung vulkán kitörésekor a légkörbe került kén-dioxid mennyisége.

A Copernicus európai uniós tudományos program újabb műholdjának az a feladata, hogy a lehető legrészletesebben mutassa be a légkör szennyezettségét. Bár a Sentinel-5P a program hatodik műholdja, de az első, amelynek kimondottan a légkör megfigyelése a feladata. A műholdat a legfejlettebb szenzorral látták el. A Tropomi nevű eszköz képes olyan légszennyező anyagok, mint a nitrogén-dioxid, a metán, a szén-monoxid és a különböző aeroszolok feltérképezésére a korábbinál jóval nagyobb részletességgel a Föld légkörében minden 24 órában. A műholdnak sikerült például megfigyelni az indonéziai Agung tűzhányó kitörése nyomán a légkörbe jutott hamu és kén-dioxid mennyiségét is.

Az Európáról november 22-én készült felvételek a fosszilis üzemanyagok használata okozta nitrogén-dioxid-koncentrációt mutatják, a szennyezés a legnagyobb Hollandia, a németországi Ruhr-vidék, az olaszországi Pó folyó völgye és Spanyolország egyes térségei fölött (a műholdkép ide kattintva tekinthető meg)

A szakemberek az első felvételeket felhasználták arra, hogy megalkossák a szén-monoxid szennyezés globális térképét, amely szerint Ázsia, Afrika és Dél-Amerika egyes térségei a legszennyezettebbek, íme:

Josef Aschbacher, az ESA Földmegfigyelő Programjának igazgatója elmondta, hogy az adatok nemcsak a légkör állapotáról árulkodnak, hanem alapot adnak előrejelzések készítéséhez, és segíteni fogják a szakembereket a környezeti károk enyhítését célzó politika kidolgozásában.

 

forrás: MTI, Copernicus

A rovat új hírei

Hasonló