Magyar fejlesztésű zsebműhold segítségével elkészült a Föld első elektroszmog-térképe

Hír

írta: MTI
2020/06/08

Elkészült a Föld első elektroszmog-térképe a műegyetemi fejlesztésű zsebműhold mérései alapján: az űrben 6 hónapja keringő SMOG-P a 350 kilométer magasságú pályáról 4000 kilométer átmérőjű, kör alakú területet figyel meg és már 2000 mérést készített.

A világ legkisebb, 5x5x5 centiméteres műholdja, amely a Műegyetemen készült, 2019. december 6-ai fellövése óta kifogástalanul működik - idézi a BME közleményében Gschwindt Andrást, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docensét, a SMOG projekt vezetőjét.

A SMOG-P küldetése a Földünket körülvevő, ember keltette elektroszmog jelenlétének igazolása, feltérképezése. Mint mondta, a SMOG-P mérési adatainak köszönhetően a Földet beborító elektroszmogról is van térképünk. Az óceánok fölött jelmentes a műhold pályája, mert nincsenek jelforrások.

Gschwindt András kiemelte, hogy a projektben a koronavírus-járvány sem okozott fennakadást, mert az üzemeltetés teljesen távvezérelt formában, otthonról történt. A szoftver jobbításában sok lelkes, segítőkész, a műholdat kedvelő ember vett részt. Tíz országból, interneten érkeznek adatok a műegyetemi központi szerverbe.

Mint a projektvezető hozzátette, az űreszköz pályája magasságából - ami hetente általában 4-5 kilométerrel csökken - prognosztizálható, hogy az egyéves évfordulót nem fogja megérni, várhatóan szeptember végén, a sűrűbb légrétegekbe érve elég.

Noha a kisműholdak téglatestszerű szerkezete adott, a kutatóknak számos kihívást kell megoldani a hordozórakétába szerelés előtt. A legnagyobb terhelés indításnál éri a műholdat, amikor is 10 G-t meghaladó gyorsulást kell elviselnie a szerkezetnek. A hordozórakéta üzeme többnyire egyenletes, azonban az első fokozat leválásakor a rakományt egy ütésszerű terhelés éri, ami megközelíti a 100 G-t. A külső szerkezet stabilitása elsősorban a napelemek szempontjából kritikus, ugyanis ezek sérülése esetén az elhasznált energia nem pótolható. (Forrás: gnd.bme.hu/smog/Smogp)

"Az őszi startra váró SMOG-1 kisműholdunk működése során már valószínűleg lehetőségünk nyílik egy szélesebb frekvenciasávban, immáron az 5G mobilhálózatok által használt 960 MHz alatti tartományban a komponenseik megfigyelésére is, így a szmogtérképünk még részletesebb lehet" - magyarázta a projektvezető.


Képek forrása: gnd.bme.hu

 


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló