Hamarosan a Föld összes tűzhányójáról gyűjt adatot két őrszem-műhold

Hír

írta: MTI
2017/04/22

A műholdak célja, hogy a tudósok idejében kiadhassák a riasztást, ha egy vulkán "nyugtalankodni kezd”.

Az összes tűzhányóról gyűjt majd adatot két Sentinel-műhold egy brit vezetésű kutatócsoport új projektje alapján. A műholdak rutinszerűen térképezi fel a Föld felszínét, hogy a készülő kitörésekre utaló jeleket - így többek közt a a vulkánok talajának alakváltozásait - időben felismerhessék és a tudósok idejében kiadhassák a riasztást.

A Föld mintegy 1500 tűzhányójáról vélik úgy, hogy működésbe jöhet, ám csak néhány tucatot tartanak komoly megfigyelés alatt. Mielőtt egy vulkán kitörne, a Föld mélyéből magma, vagyis forró, olvadt kőzet kezd feltörni, ami megemeli a talajt. Ez általában kis talajváltozással kezdődik a tűzhányó oldalán vagy a kráter térségében. Szabad szemmel alig látható, ám az űrből észre lehet venni.

A változást rendszeresen rögzítő műholdak adatait automatikusan feldolgozzák és riasztják a tudósokat. A "vörös fény" nem jelent feltétlenül kitörést, de ha a helyzet romlik, nem éri váratlanul a vulkánok közelében fekvő településeket. "Sok emberi életet menthet meg, ha időben adjuk ki a riasztást, a legkevésbé megfigyelt vulkánok esetében lehet a legnagyobb hatása ennek" - vélte Andy Hooper, a Leedsi Egyetem geofizikusa, a Földrengések, Vulkánok és Lemezmozgások Kutatóközpontjának (COMET) munkatársa.

A COMET Izlandon próbálta ki az új vulkánmegfigyelő rendszert, most Európa-szerte és Ázsia egyes részein működteti a prototípust. Ezután kiterjesztik Afrikára, Közép- és Dél-Amerikára, mert ezekben a régiókban található néhány óriási, alig megfigyelt tűzhányó. 2017 végére a Föld 1500 vulkánjának mindegyikéről szeretnének műholdas adatokat gyűjteni és feldolgozni.


Kép forrása: NASA

 

forrás: MTI, BBC

A rovat új hírei

Hasonló