Európai űrhírek: magyar asztronautát keresnek, Lengyelország is csatlakozik a NASA projektjeihez

Hír

2021/10/29

Európa egyre több szerepet vállal az űrkutatásban: az étvized közepén magyar űrhajós indulhat az űrbe, a lengyel űrügynökség is csatlakozott a NASA projektjeihez, és november elején rendezik fővárosunkban a Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusát is.

Félszáz űrhajóst várnak Budapestre a jövő héten a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association of Space Explorers - ASE) 33. kongresszusára. A rendezvény célja elsősorban az űrkutatás népszerűsítése a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, vállalkozások között.

Legutóbb 1986-ban tartották Budapesten a kongresszust. A vendégek szakmai és ismeretterjesztő programokon vesznek majd részt, és mindenszentek napján fát is avatnak az elhunyt űrhajósok emlékére a Városligetben. A tervek szerintellátogatnak több vidéki városba, hogy talákozhassanak az űrkutatás iránt érdeklődőkkel.

A rendezvény nov. 1-5. között lesz, a programokról a rendezvény honlapja tájékoztat.

 


Lengyel fejlesztések


Lengyelország csatlakozott az Artemis Accords nevű amerikai Hold- és Mars-kutatási programhoz! A keretmegállapodást a NASA és a POLSA képviselői kedden az Egyesült Emírségek fővárosában, Dubajban írták alá az ott rendezett 72. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson. Az Artemis Accords program célja az űrkutatás bővítése, pontosabban az, hogy asztronautákat szállítsanak a Holdra, és megteremtsék ott a tartós emberi jelenlét alapjait. Korábban Ausztrália, Brazília, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Királyság, Japán, Kanada, a Koreai Köztársaság, Luxemburg, Olaszország, Új-Zéland és Ukrajna is csatlakozott a projekthez.

Mindez lehetővé teszi a lengyel intézmények és cégek számára, hogy részt vegyenek a Hold, a Mars, valamint más égitestek kutatásában. A POLSA 2014 óta működik a lengyel fejlesztési tárca kötelékében, de a lengyelek régóta jelen vannak az űrkutatásban: az utóbbi 40 év során több mint 80 lengyel fejlesztésű műszert alkalmaztak az űrkutatási programokban a NASA-val, Lengyelország tíz évvel ezelőtt lett az Európai Űrügynökség (ESA) is tagja.

 


Ismét magyar az űrben?

 

Magyarország már korábban már csatlakozott különböző űrkutatási projektekhez: pl. magyarok is részt vesznek az űr megtisztítását célzó Clean Scace programban, a NASA támogatásával készül a Puli Space "vízszimatoló detektora" és már régóta végzi munkát az elektroszmog mérő magyar műhold.

Most újabb nagyszabású projekt kezdődik: október 28-án elindult a Hunor (Hungarian to Orbit) nemzeti kutató űrhajós program űrhajós-kiválasztási folyamata. A "nyertes" egy az évtized közepén űrrepülésben vehet részt, hogy világszínvonalú magyar innovációkat teszteljen és egyedülálló kísérleteket folytasson a Nemzetközi Űrállomáson.

Persze nem lehet akárkiből űrhajós, szigorú feltételeknek kell megfelelni. Fontos elvárás például, hogy műszaki, természettudományos beállítottsággal bírjanak a jelentkezők, és pszichésen terhelhetőek legyenek. Alapkövetelmény a felsőfokú angoltudás, valamint az, hogy a jelentkező határozott, kiegyensúlyozott személyiség legyen.

A kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve zajlik majd nemzetközi szabályok alapján. A nemzeti űrhajós programra 2022. január 31-ig lehet jelentkezni a hunor.gov.hu weboldalon.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Pixabay

 


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló