Meglepetések a Plutoról

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/07/16

Miután 2015 július 14-én (közép-európai idő szerint 13 óra 50 perckor) a NASA New Horizons űrszondája a terveknek megfelelően elhaladt a Pluto törpebolygó mellett, július 15-én magyar idő szerint este 9-kor a NASA sajtótájékoztatót tartott: Röviden bemutatták az aznap beérkezett adatokat, köztük három új képet.

A képen láthatóak a 3 kilométernél magasabb hegyek is. Nincsenek becsapódási kráterek (pl. mint a Holdon), amelyek hiánya arra utalnak, hogy a felszín igen fiatal.

A NASA 2015 július 14-én történelmet írt, hiszen az űrkutatás történetében először közelítette meg ember alkotta eszköz a Plutot és holdjait. A New Horizons másodpercenkénti 14 kilométeres sebességre gyorsulva száguldott el az égitest mellett. Az űrszondát ekkor 12,5 ezer kilométer választotta el a Plutotól.

A New Horizons, amely először vette közelről szemügyre a Plutót, a törpebolygó holdjait és a Kuiper-öv néhány objektumát, 2006. január 19-én startolt a New Frontiers program első küldetéseként. Kilenc évig tartó útjának nagy részét hibernációban töltötte, januárban ébresztették fel a NASA tudósai, és akkor látott hozzá a tudományos adatok gyűjtéséhez. Hét műszere segítségével nagyfelbontású felvételeket készít, a törpebolygó és holdjai összetételét elemzi, a napszelet és a mágneses mezőket vizsgálja, tanulmányozza a Pluto légkörét, valamint pormintákat vesz. A küldetés hozzájárulhat központi csillagunk és planétái születési titkainak megismeréséhez is, hiszen a Kuiper-öv a Naprendszer képződésének törmelékét "tartalmazza". A New Horizons mellett a NASA más űrkutatási eszközei is megfigyelik a következő hetekben-hónapokban a Plutót, az így gyűjtött adatok kiegészítik, segítenek értelmezni a randevú során szerzett információt.


Képek forrása: NASA


forrás: MTI, urvilag.hu, NASA

A rovat új hírei

Hasonló

A Pluto "szeszélyes" holdjai

A Pluto "szeszélyes" holdjait vizsgálta a Hubble űrteleszkóp, amelynek adatai szerint az égitesteken például kiszámíthatatlan, ...