Nyugtalan bolygó: 500 rengést érzékelt a marsi szeizmométer

Hír

írta: MTI
2021/04/27

Eltelt egy marsi év, amióta a SEIS, a NASA InSight nevű űrszondáján lévő szeizmométer működésbe lépett. Ezalatt az idő alatt pedig számos meglepő felfedezést tett.


Egy marsi év körülbelül egy hónappal hosszabb, mint a földi, egészen pontosan 687 földi nap. A műszer több mint 500 rengést észlelt ezen idő alatt.

A marsrengések számos dologban különböznek a földrengésektől. Először is: jóval kisebbek, mint a Föld rengései, a legnagyobb rögzített esemény mintegy 3,6-es magnitúdójú volt. A SEIS képes észlelni ezeket a kis rengéseket is, mivel a Marson jóval kisebb a háttér szeizmikus zaja az óceánok hullámzása által generált állandó remegés hiányában.

A marsi év jelentős részében napnyugtától a kora hajnali órákig nagyon halkká válik a bolygó légköre, ezért ilyenkor helyi zajok sincsenek. Ráadásul a szenzorok optimalizálva működnek. Szélsőséges marsi körülmények között, például extrém alacsony hőmérsékletben és a szélsőséges napi ingadozásokat elviselve is ellátják feladatukat.

A marsrengések kétféle változatban fordulnak elő: az alacsony frekvenciájúak a bolygó köpenyének változó mélységeiben terjednek, a magas frekvenciájúak pedig a kérgen keresztül terjednek. A rengések döntő többsége magas frekvenciájú volt és a marsjárótól több száz kilométeres távolságban következett be.

Az InSight földi csapatának, a The Marsquake Service-nek a marsrengések észlelése során végzett munkájáról, a bolygó szeizmológiai katalógusának készítéséről a Zürichi Műszaki Egyetem munkatársa, Savas Ceylan számolt be az Amerikai Szeizmológiai Társaság (SSA) idei éves találkozóján.

A szakértő elmondása szerint az események frekvenciája a marsi év során változik, ezt a mintázatot pedig nem lehetne a Földről megismerni. A projekt tudományos csapatai számára az egyik legnagyobb feladat az volt, hogy alkalmazkodjanak a bolygón gyűjtött adatok váratlan jelzéseihez - mondta Ceylan.

Bár törekedtek arra, hogy leárnyékolják a SEIS-t a nem szeizmikus zajok elől, mégis zavarta az adatgyűjtést az időjárás és a marsjáró keltette zörej.

"Az alapokból kiindulva kellett megértenünk a Mars hangjait, felfedezni, hogyan működnek szeizmométereink, hogyan befolyásolja a Mars légköre a szeizmológiai felvételeket, és alternatív módszereket kellett találnunk az adatok megfelelő értelmezéséhez" - fejtette ki a szakértő.

Az InSight szeizmológiai katalógusát a kutatásban résztvevő intézetek háromhavonta - háromhónapos késéssel - nyilvánosan is elérhetővé teszik.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / European Space Agency; 2. NASA / JPL-Caltech;


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Ember a Marson?

Húsz-huszonöt év múlva megvalósulhat az ember Marsra utazása.