15 év után ismét feltűnt!

Hír

írta: Admin
2013/11/14

Történelmi pillanat Vietnamban: a WWF szakembereinek 15 év után először sikerült lencsevégre kapni az ázsiai unikornisnak nevezett szaolát.

A fokozottan veszélyeztetett fajt 1992-ben fedezték fel, 1999 óta azonban nem láttak élő példányt a természetvédők. A szaolának már csupán pár száz egyede él Vietnám és Laosz határán.  A különleges fajra leselkedő leggyakoribb veszély az orvvadászat: a természetvédelmi őrök több mint 30 000 hurokcsapdát távolítottak el és több mint 600 illegális vadásztábort számoltak fel a szaola természetes élőhelyén 2011 óta.

15 év után először sikerült lencsevégre kapni Vietnámban egy vietnami antilopot, helyi nevén szaolát, a bolygó egyik legritkább és legveszélyeztetettebb emlősét. A rejtélyes fajt idén szeptemberben egy kameracsapdával sikerült lefilmezni, melyet a WWF és a vietnámi kormány Erdővédelmi Hatósága közösen állított fel az Annamite-hegységben.

“Nem hittünk a szemünknek, amikor megláttuk a felvételeket! A dél-kelet ázsiai természetvédők számára a szaolák ’szent grálnak’ számítanak, így meglehetősen izgatottak lettünk. Ez egy lélegzetelállító felfedezés, amely reményt ad arra, hogy a faj populációja megerősödjön.” – nyilatkozta lelkesen Dr. Van Ngoc Thinh, a WWF Vietnám igazgatója.

A fokozottan veszélyeztetett szaola a szarvasmarha rokona, kinézete azonban az antilopéra hasonlít. Két párhuzamos, hegyes végű, akár 50 centiméteres hosszúságú szarvairól lehet felismerni. Méltán emlegetik “ázsiai unikornisként”, hiszen egy különösen ritkán látott fajról van szó. Korábban csupán 1999-ben rögzített képet szaoláról egy kameracsapda, amelyet a laoszi Bolikhamszaj tartományban állítottak fel a szakemberek. 2010-ben a Bolikhamszaj tartománybeli falusiak elfogtak ugyan egy szaolát, az állat azonban nem sokkal azután elpusztult.

A teljes cikk megtekinthető partnerünk, a WWF weboldalán.

 

forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló