Fellépnek az orvvadászat ellen

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/17

A csütörtöki londoni találkozón a vadon élő állatokkal folytatott feketepiaci kereskedelem megfékezését célzó nyilatkozatot írt alá 46 ország és 11 ENSZ-szervezeti képviselő.

Az elfogadott Londoni Nyilatkozat (The London Declaration) azokat az intézkedéseket taglalja, amelyek a veszélyeztetett állatok orvvadászatának felszámolásához szükségesek. A deklaráció szerint az illegális vadkereskedelmet komoly bűncselekményként kell kezelni, és a hozzá kapcsolódó korrupció, illetve szervezett bűnözés szálainak felgöngyölítését elsőbbséggel kell kezelni. A felek ígéretet tettek a határokon átívelő együttműködés fejlesztésére, a törvények és irányelvek megerősítésére, illetve betartatására, a veszélyeztetett fajokból készült termékeket megsemmisítő kormányok támogatására, valamint az ilyen tárgyak (használati cikkek, ételek) használóinak elutasítására.

William Hague brit külügyminiszter szerint az orvvadászatot és a vadkereskedelmet ugyanolyan komoly bűncselekményként kellene kezelni, mint a kábítószer-, a fegyver- és az emberkereskedelmet. Környezetvédők szerint az orvvadászat mértéke kritikus pontra jutott: évente több tízezer elefántot, orrszarvút és tigrist gyilkolnak le, nem is beszélve a cápákról és egyéb vadon élő, kihalás szélén álló fajokról.

Természetvédelmi Világalap (WWF) becslései a veszélyeztetett fajokkal folytatott feketepiaci kereskedelem évi 19 milliárd dolláros üzlet. Az orvvadászat nagy része Afrikában zajlik, míg a legnagyobb felvevőpiac Ázsia, ahol az orrszarvútülökhöz hasonló állati eredetű termékeket a hagyományos orvoslásban is használják, vagy épp a gazdagok vásárolják meg őket trófeaként.

Obama elnök a múlt évben egy, az afrikai elefántok védelméül szolgáló csoport felállítását indítványozta, erre pedig minden oka meg is volt: Csak 2012-ben nagyjából 40 000 elefántot öltek le. (Az 1900-as években az afrikai elefántok több mint 12 millióan voltak, ma ennek a 3%-a, körülbelül 350 000 elefánt él.) Komoly esélye van tehát, hogy a következő évtizedben végleg eltűnnek az afrikai óriások. Hatalmas illegális üzletről van szó, az elefántcsont-kereskedelem becsült értéke évi 7 és 10 milliárd dollár között mozog. Nem jobb a helyzet Kínában sem, ahol aranykorát éli az elefántagyar üzlet, és bár - pl. a honkgongi törvények értelmében - a védett állatokkal történő kereskedés 5 millió dollárig terjedő pénzbüntetéssel vagy 2 év szabadságvesztéssel sújtható, a bűnözőket ez sem nem rettenti vissza, lévén hogy Kína az elefántcsontból készült termékek elsőszámú piaca. Azonban nem csak az elefántok vannak veszélyben (és az embernek köszönhetően kihaló félben): Rinocéroszokra éppúgy vadásznak, mint medvékre (medvetappancsokért), delfinekre (utóbbi MÉG nem védett faj, no de majd hamarosan...), valamint védett cápafajokra. A kínai konyha által hőn szeretett cápauszonyért becslések szerint évente 73 millió állatot gyilkolnak le. Ezt igyekszik megakadályozni többek közt New-York kormányzója is, aki egy múlt évben elfogadtatott törvénnyel 2014 nyarától megtiltja az állam területén a cápauszony kereskedelmét, sőt, birtoklását is.

Az orvvadászok nem válogatnak eszközeikben, céljuk, hogy minimális erőfeszítéssel, minél több állatot öljenek le. A múlt évben a zimbabwei nemzeti parkban cianiddal mérgezték meg az elefántok ivóvizéül szolgáló kis tavacskákat, aminek következtében 41 elefántot ítéltek halálra. Egy múlt évben elfogott kínai medvemancs szállítmány átvizsgálása után kiderült, hogy az orvvadászok egyszerűen levágták az állatok lábait (egyetlen szállítmányban kétszáznál is több mancsra bukkantak, amiért 50 medvének kellett elpusztulnia). A cápákkal sem bánnak kesztyűs kézzel, uszonyukat egyszerűen levágják, majd a szenvedő állatokat visszaengedik a vízbe megfulladni. Hasonlóképpen végeznek a delfinekkel a japán Taiji "halászok", ők fémrudat döfnek a légzőnyílás mögé, eltörve így az állat gerincoszlopát, majd megvárják hogy a szerencsétlen delfin elvérezzen.

A természetvédők örömmel üdvözölték a nyilatkozatot, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a szükséges lépéseket minél előbb meg kell tenni. "A Londoni Nyilatkozatot aláíró kormányok azt az erős üzenetet fogalmazták meg, hogy a vadon élő állatokkal folytatott feketepiaci kereskedelem komoly bűncselekmény, amelyet le kell állítani" - mondta Heather Sohl, a Természetvédelmi Világalap (WWF) brit részlegének vezető munkatársa.

Az afrikai államok első emberei ígéretet tettek arra, hogy legalább tíz évre moratóriumot rendelnek el az elefántcsont-kereskedelemre. Az afrikai elefántagyar nemzetközi kereskedelmét 1989-ben betiltották, ám néhány ország engedélyt kapott arra, hogy eladja már meglévő készleteit.


forrás: MTI, ecolounge

A rovat új hírei

A klímasztrájk lett az év szava

A klímasztrájkot választotta az év szavának idén a Collins szótár, amely szerint ezt a kifejezést százszor többször ...

Hasonló

Levideózták az orvvadászokat

A WWF Románia kameracsapdája két orvvadászt kapott lencsevégre, trófea-cipelés közben, a Natura 2000 védettségű ...

Határozat az orvvadászat ellen

Mivel a vadon élő fajok elleni bűnözés súlyos mértékben fokozódott, az ENSZ egy történelmi jelentőségű határozatot fogadott ...

Elkobozták, megsemmisítették

Több mázsányi elefántcsontot és belőlük készült dísztárgyat semmisítettek meg Pekingben, hogy ezzel is elrettentsék a ...

A rovat legolvasottabbjai