40 év alatt 1,5 millió madarat mentett meg az ózonszennyezés csökkentése az Egyesült Államokban

Hír

írta: MTI
2020/11/29

Erre jutottak a kutatók, akik elemezték a madarak számának havi változásait, a légszennyezettségi adatokat és a szabályozási státust 3214 amerikai megyében 15 éves időtartamban, a nitrogén-oxid-kibocsátás csökkentésének programjára összpontosítva.

A Cornell Egyetem és az Oregoni Egyetem kutatóinak tanulmánya a madarak száma és a légszennyezés közötti kapcsolatot vizsgálta a madármegfigyelési programokat és a légszennyezettségi adatokat, valamint a szövetségi szabályozásokat összevetve.

A tanulmány eredményei azt jelzik, hogy az ózonszennyezés a legkárosabb az olyan kistestű vándormadarakra, mint a veréb, a pinty vagy a poszáta, amelyek az észak-amerikai szárazföldön élő madarak 86 százalékát alkotják. Közvetlenül károsítja légzőszerveiket, közvetve pedig táplálékforrásaikon keresztül ártalmas rájuk.

Az ózon nemcsak a madaraknak képes közvetlen fizikai károsodást okozni, hanem a növények egészségére is ártalmas és csökkenti a rovarokat, a madarak táplálékát. Kevésbé életképesek és kevésbé képesek szaporodni azok a madarak, amelyeknek nincsenek igen jó minőségű élőhelyeik vagy táplálékforrásaik. Amanda Rodewald professzor, a tanulmány társszerzője szerint a jó hír az, hogy az emberi egészség védelmét célzó környezetvédelmi politika fontos előnyökkel jár a madarak esetében is.

"Kutatásunk megmutatta, hogy a környezetvédelmi rendelkezések előnyeit alábecsülhettük. A szennyezés csökkentése nem várt területeken is jó hatással van és segíti a fajmegőrzésre irányuló törekvéseket" - idézte Ivan Rudikot, a tanulmány vezetőszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A tanulmányt az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikálták.


Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Joe Ravi

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Eltűntek a madarak Európából

Kevesebb mint a felére csökkent a szántóföldi madarak száma Európában. A jelenség fő oka a területek intenzív mezőgazdasági ...