400 év után újból hódgát épült Angliában!

Hír

írta: MTI
2020/11/30

Több száz éve nem volt rá példa, hogy Angliában hódgát épült volna, miután vadászattal teljesen kiirtották a fajt a 16. században. Úgy tűnik, sikeresek a visszatelepítésre tett erőfeszítések. Mindez a helyi ökoszisztémára és árvízvédelemre is jó hatással van.

A rágcsálókat január végén költöztették át Somersetbe egy skóciai vadpopulációból a National Trust nevű brit szervezet projektje részeként, amelynek célja a térség folyóinak helyreállítása és az áradások csökkentése - írja a BBC hírportálja.

A hódok vadászata a kipusztulásukhoz vezetett Nagy-Britanniában a 16. században, ám a 2000-es években indított erőfeszítéseknek köszönhetően azóta sikerült visszatelepíteni őket a szigetország több területén.

A vadkamerák felvételein látható, ahogy az állatok a fákat rágcsálják és gyűjtik a növényeket a gát megépítéséhez a Mineheadhez közeli Holnicote birtokon. Az építmény búvóhelyként szolgálhat a ragadozók elől menekülő állatoknak, élelemtárolására is alkalmas, ezen kívül természetes árvízvédelemként szolgálhat.

Az állatvilág építészmérnökei

A hódok az egész világon híresek profi gátrendszereikről, amiket kitartó munkával hoznak létre, folyamatosan építenek, karbantartanak. Hatalmas fákat, ágakat "vágnak" ki, mancsaikkal köveket, sarat cipelnek az építkezéshez. A hódgátak hossza  néhány métertől akár több száz méterig is terjedhet. Ezenkívül a csatornák hossza meghaladhatja a 0,5 kilométert.
Az egyik legnagyobb ismert hódgát a kanadai Alberta államban, a Wood Buffalo Nemzeti Parkban található, ennek hossza 850 méter. Érdekesség, hogy a NASA World Wind által készített műholdas képeken a gát 1975-ben még nem létezett, de a későbbi képeken már látható lett. A Google Earth képein is nyomon követhető az új gátak keletkezése, melyek csatlakozhatnak a fő gáthoz, ezzel akár további 50–100 m-rel is növelhetik a gát teljes hosszát. Európában Svédországban található a legnagyobb hódgát Olden közelében.
A gátakat a hódok alapvetően ragadozók elleni védelemül, élelmiszer tárolására hozzák létre, ám alaposan átalakítják környezetüket, ezzel pedig sok más fontos állatfajnak biztosítanak élőhelyet.

"Egyszerűnek tűnhet ugyan, ám ez a hódgát rendkívül különleges. Csaknem félezer év óta ez az első ilyen építmény Exmoorban és azt jelzi, hogy lépésváltás történt a vidék kezelésében" - mondta Ben Eardley, a National Trust projektmenedzsere. Hozzátette: "Ami igazán elképesztő az az, hogy ez a gát mindössze néhány hete van itt és már hozzájárult egy vizenyős terület kialakulásához".

A hódok visszatelepítése:

A térségben már most megjelentek a jégmadárfélék és idővel, ahogy a hódok kiterjesztik a gátjaik és medencéik hálózatát, újabb vadállatok bukkanhatnak fel, köztük kétéltűek, rovarok, denevérek és madarak.

"Ahogy szembenézünk a klímaváltozás hatásaival és az egyre rendszeresebbé váló szélsőséges időjárási jelenségekkel, muszáj, hogy az ilyen természetes intervenciókra is építsünk" - jegyezte meg Eardley.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Per Harald Olsen; 2. commons.wikimedia.org / Schmiebel

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló