A gátépítés miatt pusztulnak a tigrisek és a jaguárok világszerte

Hír

írta: MTI
2021/12/12

Egyre több vízierőműgát épül világszerte, és emiatt jelentősen lecsökkent a tigrisek és jaguárok száma. A kutatók azt mondják, a gátépítés a világon élő tigrisek több mint egyötödére van negatív hatással. A helyzet különösen Ázsiában aggasztó.

Vannak erdők, ahol a gátak kiépítése egyenesen a tigrisek kipusztulásához vezetett. A jaguárokat is egyre növekvő veszély fenyegeti, a gátak száma ugyanis élőhelyeik közelében várhatóan megnégyszereződik.

A tigrisek eredeti élőhelyeik mintegy 90 százalékáról eltűntek az elmúlt évszázadban. Bár az elmúlt években populációjuk némileg növekedett, az IUCN vörös listáján mintegy 3500-as egyedszámukkal továbbra is a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Az Egyesült Államok délnyugati része és Argentína között honos jaguárok száma is megfeleződött.

A témában végzett vizsgálatok szerint a vízenergia-termelést célzó globális fejlesztések pusztító hatással vannak a tigrisek és jaguárok élőhelyeire. A tudósok több mint ezer gátat azonosítottak, melyek ezen fajok élőhelyein állnak. Vizsgálataik szerint a tigrisek élőhelyének több mint 13 ezer négyzetkilométerét árasztották el vízzel az építkezések során azért, hogy víztározót építhessenek.

"A tigrisek valószínűleg több mint egyötödét érintették ezek a gátépítés miatti árasztások. Az élőhely elvesztése hozzájárul a tigrisek populációjának csökkenéséhez" - mondta Ana Filipa Palmeirim, a Portói Egyetem tudósa, a tanulmány társszerzője.

Ezen víztározók nélkül a tigrisek populációja ma 20 százalékkal nagyobb lehetne - véli Luke Gibson, a kínai Sencsenben lévő Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Nichollas Harrison (képrészlet)


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Száz bengáli tigris maradt

A korábban véltnél sokkal kevesebb, mindössze száz bengáli tigris maradt mára a bangladesi Sundarbans mangroveerdőben.