Visszatérhetnek a jaguárok az Egyesült Államokba?

Hír

írta: MTI
2021/05/18

Noha egykor elterjedt nagymacska volt a jaguár Mexikóban és az USA déli részén is, ma már elvétve látni egy-egy példányt. Pedig több mint 80 ezer négyzetkilométernyi természetvédelmi terület vár rájuk, de emberi beavatkozás nélkül csekély az esély a megtelepedésükre. Ezért természetvédelmi szervezetek és egyetemi kutatók visszatelepítenék a jaguárokat az Egyesült Államok délnyugati részébe.

A szakértők szerint az emberi beavatkozás nélkül az élőhelyek megszűnése, az autópályák és határfalak miatt nem valószínű az állatok újbóli természetes megjelenése.

Jaguárok jelenleg 19 országban élnek, de a biológusok szerint az állatok a vadászat és az élőhelyek pusztítása miatt a Dél- és Közép-Amerikától az Egyesült Államok délnyugati részéig húzódó történelmi kiterjedési területük több mint felét elveszítették.

Egy-egy hím állatot láttak Arizonában és Új-Mexikóban az elmúlt húsz évben, de nincs bizonyíték arra, hogy tenyészpárok kialakítottak volna maguknak területeket Mexikótól északra. Nemrég egy hím ragadozót láttak a határtól délre, januárban pedig egy másikat Arizona államban.

A tudósok és számos állatvédő szervezet és intézet munkatársa szerint több mint 82 400 négyzetkilométernyi terület van Közép-Arizona és Új-Mexikó hegyeiben, mely 90-150 jaguárnak jelenthet otthont. A nagymacskák visszatelepítése kritikus jelentőségű a faj megőrzése és a régió ökoszisztémájának helyreállítása érdekében.

 

Ritka vendég

A jaguár a tigrisek és oroszlánok után a harmadik legnagyobb macskaféle. Különösen fontos állatnak számított Mexikóban, az őslakosok kulturájának, mitológiájának meghatározó szereplője volt. A majáknak több istensége is volt, amelyeket jaguár figurák képviseltek.

Az alábbi videó 8 évvel ezelőtt készült: ekkor észleltek először jaguárt a mexikói hatóságok Mitla közelében. A mexikói Nemzeti Védett Területek Bizottsága (CONANP) szerint a felvételen látszó jaguár az első, amelyet a 4900 hektáros Yagul és Mitla világörökségi területen láttak. SZakemberek szerint az állat a sűrű erdős és hegyvidéki területeken vándorolt ​​át.


Kép forrása: flickr.com / Szerző: Aardwolf6886


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló