A hold hatása az állatokra

Hír

írta: Admin
2013/07/08

Számos mítosz és legenda szól a holdvilág állatokra gyakorolt hatásáról, ám tudományos alapon eddig csak kevesen vizsgálódtak a témában. Tudósok egy csoportja most átfogó felmérést készített a holdciklus által kiváltott viselkedési formákról.

Hogy pontosabban megértsék az összefüggéseket, a kutatócsapat három fő kategóriába sorolta a hatásokat - szaporodás, kommunikáció, élelemszerzés. Majd szemügyre vette a különböző állatfajok reakcióit a holdciklus változására.

Ami az első kategóriát illeti, a legmeglepőbb jelenséget decemberben tapasztalták az ausztráliai Nagy-korallzátonynál. A holdvilág hatására minden évben ugyanabban az időpontban korallok rakják le tömegével petéiket: ha a fény erőssége elér egy bizonyos szintet, a virágállatok százával lövellik ki szinte vezényszóra spermáikat, illetve petesejtjeiket, hogy elősegítsék a megtermékenyülést és új kolónia létrejöttét.

A "kommunikációs csatornák" változását elsősorban az éjszakai madaraknál figyelték meg. A nagy fülesbagoly például gyakrabban villantja fel fehér tollait teliholdnál, más bagolyfajták viszont éppen hogy visszahúzódnak, mert így próbálják elkerülni a ragadozókat. - Ez a viselkedés általánosnak tekinthető a holdciklushoz igazodó szárazföldi állatoknál is.

A Brit Tudományos Akadémia biológiai kiadványában megjelent szemle felhívja a figyelmet arra is, hogy a Hold fényét elhomályosító mesterséges fényszennyezés (pl. a városok közelében is) megzavarhatja a természetes úton kialakult cselekvési mintákat. - Ez az észrevétel pedig már az élelemszerzéshez kapcsolódik: Megfigyelték ugyanis, hogy néhány éjszakai állat kevésbé hajlamos zsákmányszerzéssel, élelemgyűjtéssel foglalkozni, sőt esetleg más megszokott tevékenységével is felhagy.

A téma kapcsán jelenleg is még kevés eredmény áll rendelkezésre, hiányzik a gondos és átfogó kutatás, ezért a holdvilág kiváltotta hatások okai és jellemzői nagyrészt továbbra is rejtve maradnak. Bízunk benne hogy nem sokáig.

 

forrás: livescience.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai