Összeállt a 2024-es Hold-misszió űrhajóscsapata

Hír

írta: MTI
2020/12/10

1972, az utolsó holdraszállás óta nem lépett ember a Holdra. Az utóbbi időben egyre több ország űrügynökségét kezdte foglalkoztatni egy újabb űrexpedíció az égítestre, nem csak tudományos, hanem gazdasági célból is. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán bejelentette: összeállt a 2024-ben induló Artemis holdmisszió első űrhajós-csapata.


A kiválasztott űrhajósok névsorát Mike Pence amerikai alelnök ismertette a Nemzeti Űrtanács találkozóján a floridai Kennedy Űrközpontban, a 18 asztronauta között fele-fele arányban vannak nők és férfiak. Közülük kerül majd ki az első pár, amely sétát tehet a Hold déli sarkán.

A 18 asztronauta között vannak olyanok, akik már jártak a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) és olyan újoncok is, akik még sosem voltak az űrben. A kiválasztott űrhajósok galériája itt tekinthető meg!

A szerdai rendezvényen felszólaló Jim Bridenstine, a NASA igazgatója elmondta, hogy ez csupán az első csoportja az Artemis program asztronautáinak.

Az első Hold-missziót egy görög istenről, Apollónról nevezték el, a mostani misszió pedig az ikertestvéréről, Artemiszről kapta a nevét. Ez azért is fontos, mert a történelemben először léphet majd nő a Holdra. A NASA-nak egyébként 38 aktív asztronautája van, közülük 12 nő. A csapatban hlyet kapott például Kate Rubins mikrobiológus, aki a Föld leghalálosabb betegségeit tanulmányozta és Christina H. Koch villamosmérnök, de a nők között vannak katonai múlttal rendelkezők is.

Fontos különbség a korábbi holdraszálláshoz képest az is, hogy nem csupán 3 napot, hanem hosszabb időt, két hetet szeretnének a Holdon tölteni, és kétszer nagyobb legénységgel, összesen 4 emberrel tervezik a landolást.

Bridenstine szerint a NASA célja fenntartható jelenlétet létrehozni a Holdon, beleértve egy holdbázis megépítését. Ez igazából egy későbbi Mars-utazásra jelent felkészülést. Az űrhajón ezért számos olyan eszköz kap majd helyet, mely a gazdaságos újrafelhasználást szolgálja, pl. a víz tiszítását, visszanyerését, ill. számos napelem szolgáltatja majd az energiát.


Forrás: pixabay.com / Szerző: Christian Ibarra

forrás: MTI
Ön fontosnak tartja a Hold-missziót?

A rovat új hírei

Hasonló

A hold hatása az állatokra

Tudósok egy csoportja átfogó felmérést készített a holdciklus által kiváltott viselkedési formákról.