A majom haldokló társát gondozta

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/04/16

A nőstény selyemmajom véletlenül zuhant le egy fáról. A hím átölelte és dajkálta, amíg haldoklott.

A főemlőskutatók a közönséges selyemmajmok tanulmányozása közben figyeltek fel a majompárra. A kutatócsoport több éve figyelte a majomcsapatot Brazília északkeleti erdőségében. A munkában a Bristoli Egyetem tudósa, Bruna Bezerra vett részt egy brazil egyetemen dolgozó kollégáival.

A csoport domináns nőstény tagjának mozgását követve lettek tanúi, amint leesett egy fáról és beütötte a fejét. A súlyosan megsérült állat haláltusája két órán át tartott. A hím, amely addig a két kölyköt gondozta, 45 perc elteltével vette észre, hogy párja ott hever, azonnal lement hozzá a földre és átölelte. Mellette ülve próbált meg kapcsolatot teremteni vele a következő 48 percben. Közben ölelgette és szagolgatta, sőt arra is figyelt, hogy a csoport kíváncsiskodó fiatalabb tagjait távol tartsa. A tudósok megfigyelték, hogy miközben társát babusgatta, egy olyan rikoltást is hallatott, amellyel rendszerint veszélyes ragadozó közeledtére hívják fel a figyelmet a majmok, pedig nem volt a közelben ragadozó.

A tudósok "meghökkentőnek" nevezték ezt a viselkedést, amelyet korábban csak csimpánzoknál tapasztaltak. A majomcsapat domináns párja három és fél éve tartozott össze. A nőstény halála után néhány hónappal a hím elhagyta a csapatot és többé nem tért vissza. A rendkívüli kapcsolatról a kutatók a Primates című folyóiratban számoltak be, megfigyeléseiket egy videofelvétel közzétételével is alátámasztották.


Kép forrása / Szerző: © Raimond Spekking

 

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Új selyemmajomfajt fedeztek fel

Egy új selyemmajomfajt azonosítottak a kutatók az észak-brazíliai Pará államban, ám a felfedezés örömét beárnyékolja, hogy az ...