Tigrisek Világnapja: a WWF a tigristenyésztő központok vizsgálatát, a kereskedelmi célú tigrisfarmok bezáratását sürgeti Ázsia szerte

Hír

írta: WWF
2016/07/30

A természetvédelmi világszervezet hazai irodája szerint mindannyian tehetünk a tigrisekért! Bár a szabadon élő tigrisek száma az elmúlt időszakban nőtt, az illegális kereskedelem megfékezése és az élőhelyvédelem mellett elengedhetetlen a tigrisek testrészeiből készített tárgyak - főleg a tigriscsontból készített, gyógyhatásúnak vélt készítmények - iránti kereslet csökkentése is, a nagyragadozó fennmaradásáért. Ezt a keresletet nagymértékben gerjesztik az elméletben legálisan működő tenyésztelepek is, amelyek átvilágítására szólít most a WWF. A tenyésztés jelenleg átláthatatlan helyzete megnehezíti az ellenőrzést, mert az illegális tigriscsont legalizálására ad módot.

A thaiföldi hatóságok júniusban indítottak nagyszabású razziát a Kancsanaburi tartományban található, azóta már bezárt Tigris Templomban, ahol 137 tigris mellett 40 fagyasztott kölyöktetemet, 30 formalinban konzervált tetemet és mintegy 1000 tigrisbőrből készült amulettet koboztak el.

"A Tigris Templomban talált, illegális kereskedelmi céllal előkészített tetemek sokkoló képei bizonyítják, hogy mi folyik a színfalak mögött, az ilyen tigrisfarmokon és miért olyan fontos bezáratni őket" - nyilatkozta Michael Baltzer a WWF Tigers Alive kezdeményezésének vezetője.

Az ázsiai szaporító központok száma ugrásszerűen megnövekedett az elmúlt 15 évben. Jelenleg mintegy 200 kisebb-nagyobb hasonló központ létezéséről lehet tudni Kína, Laosz, Vietnám és Thaiföld területén, melyekben összesen mintegy 7000-8000 tigris élhet fogságban - sokkal többen, mint a 3900 példányra becsült szabadon élő társaik.

Sok ilyen telep kínál turista attrakciókat is, amilyen például a tigrisetetés vagy egy közös fotó lehetősége. Az ilyen szolgáltatások megfizetésével tovább nő a kereslet a fogságban tartott tigrisek kizsákmányolása, vagy testrészeik forgalmazása iránt, ezért a WWF Magyarország az Ázsiába utazók felelősségére figyelmeztet.

"Arra kérjük az Ázsiába látogatókat, hogy kerüljék a tigriseket nagy létszámban, fogságban tartó szaporító telepeket, különös tekintettel azokra, amelyek látványos programokon keresztül megpróbálnak hasznot húzni az állatokból. Egy ilyen felelős döntéssel nagymértékben segíthetik a vadon élő tigrisek védelmét célzó erőfeszítéseinket" - jelentette ki Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A kereslet csökkentése mellett a WWF aktív szerepet játszik a nagyragadozók élőhelyének védelmében, és az illegális vadászat visszaszorításában. Ehhez a munkához egy szimbolikus örökbefogadási programmal bárki hozzájárulhat.

A "tigrisfarmoknak" nevezett tenyészközpontokban folyó tevékenységeket meg kell különböztetni az állatkertekben, illetve a veszélyeztetett állatok fogságban történő szaporítására létrehozott természetvédelmi központokban, ellenőrzött szakmai keretek között zajló, legitim folyamatoktól.

A képek a Sriracha Tigris Állatkertben készültek Pattayán Thaiföldön. Az intézményben nyilvánosan 400 tigrist tartanak fogva, a turistalátványosságok között pedig szerepel az idomár bemutató, az etetés és a közös fotó készítése is.


forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló

Levideózták az orvvadászokat

A WWF Románia kameracsapdája két orvvadászt kapott lencsevégre, trófea-cipelés közben, a Natura 2000 védettségű ...