Levideózták az orvvadászokat

Hír

írta: ecolounge
2015/10/22

A WWF Románia kameracsapdája két orvvadászt kapott lencsevégre, trófea-cipelés közben, a Natura 2000 védettségű Szárkő-hegységben található Nándorhegyi Erdészet területén. A felvételen egyértelműen látszik, hogy 2015. szeptember 11-én és 12-én behatolnak az erdőbe, majd egy agancsos szarvas trófeával térnek vissza.

A WWF kérdésére az illetékes hatóságok megerősítették, hogy az érintett területre nem adtak ki szarvas vadászati engedélyt. Emellett azt is közölték, hogy a videón szereplő orrvadászok egyike épp a vadászati engedélyek kiadásáért is felelős Nádorhegyi (Oțelu Roșu) Erdészet alkalmazottja volt.

Csibi Magor, a WWF Románia igazgatója elmondta: „ez az eset is bizonyítja, hogy erdeinkben sajnos orvvadászat folyik. Az orvvadászat bűncselekmény, ami az élővilágot és a helyi közösségeket egyaránt károsítja. A WWF mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az elkövetők ellen jogi eljárás induljon. Az orvvadászat felszámolásához az emberek és a hatóságok együttes támogatására van szükség.

Az orvvadászat Magyarországon is bűncselekmény – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője. Mint ahogyan a romániai példa is mutatja, ennek felderítését megkönnyítik azok a kameracsapdák, amelyeket a természetvédelmi munka során egyre szélesebb körben alkalmazunk. Magyarországon ugyancsak használjuk ezeket az eszközöket, többek között az Aggteleki karszton, a hiúzok és farkasok megfigyelésére. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a WWF együttműködésében számos fotó és mozgókép készült az erdők vadállományáról. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb a kameracsapdák jelenléte is segíteni fog az orvvadászat visszaszorításában, illetve az esetleges elkövetők kézre kerítésében. A WWF a világ számos pontján nagy erőket mozgat meg az orvvadászat visszaszorításában, amely olyan ritka és veszélyeztetett fajok fennmaradását fenyegeti manapság is, mint az elefántok, orrszarvúk, tigrisek, medvefélék, sőt az emberszabású majmok – tette hozzá a szakember.

A WWF Románia vadvédelmi tevékenységet folytat a Kárpátokban, aminek lényeges eleme a kameracsapdákon keresztül történő megfigyelés. A kutatások az ún. ökológiai folyosók meghatározását, és a különböző állatfajok populációi közötti összeköttetés biztosítását segítik az állatok viselkedésének, vonulási irányainak megfigyelésével. Emiatt helyeztek ki kameracsapdákat – többek között az orvvadászokat lencse végre kapó darabot is – több nemzeti park területén.

forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló

Határozat az orvvadászat ellen

Mivel a vadon élő fajok elleni bűnözés súlyos mértékben fokozódott, az ENSZ egy történelmi jelentőségű határozatot fogadott ...