A tudomány előtt eddig ismeretlen új halfajt fedeztek fel a Körösben!

Hír

írta: ecolounge
2016/01/17

Természeti értékeink sora egy újabb bennszülött fajjal gyarapodott. A Sebes-Körös vízrendszerében található új faj a Barbus biharicus, azaz bihari márna nevet kapta, ezzel jelezve a tájat, amelynek szülötte, leírói pedig Antal László, László Brigitta és Petr Kotlík. A felfedezésről szóló közlemény a nagy tekintélyű Molecular Phylogenetics and Evolution folyóiratban jelent meg.

Sokáig azt hitték, hogy ez a Barbus petenyi
A szakmabeliek korábban is tudták, hogy a horgászhalként kedvelt márna mellett a Körös vízrendszerében is él egy apró termetű másik márnafaj, de bő másfél évszázadon át úgy vélték, hogy az nem más, mint a Petényi Salamon János által felfedezett Petényi-márna.

A több éven át tartó munka végül meghozta gyűmölcsét
A kárpáti és a Petényi-márna annyira hasonlít egymáshoz, hogy külső szemrevételezéssel nem különböztethető meg biztonsággal, ezért a magyarországi állományok genetikai azonosításának szükségessége már a Magyar Haltani Társaság 2010. évi konferenciáján fölmerült. Az új márnafaj igazolásához - a vizsgálatok jelentős eszköz-, anyag- és szakemberigénye miatt - egy több intézmény kutatóit magában foglaló csoport összehangolt munkája kellett, így végül nyolc magyar és egy cseh szakember érdemi közreműködését igényelte. A több éven át tartó munka szervezője és az eredményeket publikáló cikk első szerzője Dr. Antal László, a Debreceni Egyetem TTK Hidrobiológia Tanszékének adjunktusa, aki egyben a Magyar Haltani Társaság titkára.

A Bihari márnáról szóló teljes cikk megtekinthető a Magyar Haltani Társaság weboldalán.
A Molecular Phylogenetics and Evolution folyóiratban megjelent közlemény angol nyelven ide kattintva érhető el.

 

forrás: haltanitarsasag.hu

A rovat új hírei

Hasonló