Egyes növény- és állatfajok megváltoztatják génjeiket a klímaváltozás hatására

Hír

írta: ecolounge
2016/01/26

Ki gondolta volna, hogy a tengerimalacok is a klímaváltozás legnagyobb stratégái közé tartoznak?

Az emlősöknek a klímaváltozásra való reakciót csak nemrégiben kezdték el vizsgálni, és máris kiderült, hogy a tengerimalacok élen járnak az alkalmazkodásban: a hőmérséklet növekedésének hatására megváltoztatják a DNS-ük kémiai struktúráját. Ezek a változások módosíthatják az egyes gének tevékenységét, a megváltozott struktúrák pedig öröklődhetnek is.

- Fontos, hogy megvizsgáljuk, hogyan küzdenek meg a vadon élő állatok a klímaváltozással – mondta Alexandra Weyrich, a berlini Leibniz Intézet munkatársa.

Az epigenetikus változások gyorsan zajlanak
A genetikai mutációkkal történő evolúció és a természetes szelekció folyamata többnyire meglehetősen lassan zajlik. (szerk: Az itt bemutatott állatok is a mutációnak köszönhetően térnek el fajtársaiktól). Ennél sokkal gyorsabbak és rugalmasabbak lehetnek az epigenetikai változások, melyek nem magát a szekvenciát módosítják, hanem az egyes gének megjelenését és molekuláris felépítését befolyásolják. Ilyen például a metiláció, amikor egy metilmolekula tapad a dns-hez.

Kép forrása

Vadon élő állatoknál
A hasonló kísérletek eddig főként a laboratóriumi körülmények között fogant élőlényekre fókuszáltak, melyek genetikailag nagyon hasonlóak voltak. Ezúttal azonban a genetikai különbözőség is szempont volt, többek között így esett a választás a Dél-Amerikai erdőkben vadon élő állatkákra.

A kísérlethez 5 hímet választottak, melyek először 5, majd 30 celsius fokos környezetben párosodtak különböző nőstényekkel. Az így létrehozott hőmérsékletkülönbség ugyan nagyobb volt, mint a klímaváltozás hatására fellépő, azonban rövidebb távú. A kutatók azt találták, hogy legalább 10 olyan gén esetében jelentős volt a metiláció, melyek a testhőmérséklet szabályozásáért felelősek.

Több fajra is hat a klímaváltozás
- Ez azt mutatja, hogy a globális változások valószínűleg sok fajra hatnak a környezeti epigenetika révén – mondta Michael Skinner a Washingtoni Állami Egyetem kutatója.

Egyelőre nem tudni, minden állat így reagál-e a hőmérsékletváltozásra, eddig a sórákoklná, a lúdfűnél, a koralloknál, a muslicáknál és a halaknál találtak hasonló, a meleg hatására bekövetkező változásokat, és ez volt az első eset, hogy emlősöknél is genetikai módosulást tapasztaltak.


Kiemelt kép forrása / Szerző: Gerbil

 

forrás: newscientist.com

A rovat új hírei

Hasonló

Állati géntérképezés

Tigris, oroszlán, hópárduc génjeit térképezték fel, hogy a veszélyeztetett fajok védelmét elősegítsék.