A védett aligátorok végre szabadok!

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/07/08

Kínában tizenkét, fogságban tenyésztett aligátort engedtek szabadon, hogy mostantól természetes környezetükben élhessék életüket.

2014 májusa óta ez volt a második tucat kínai aligátor (Alligator sinensis), amely a Hszüancseng városi Jangce Aligátorparkban nevelkedett. Velük 78-ra emelkedett a "vissza a természetbe" projekt keretében 2003 óta szabadon engedett állatok száma. (Múlt évben is már olvashattunk aligátorok szabadonengedéséről. Akkor 66-ra emelkedett az elengedett aligátorok száma.)
A szakemberek felmérései szerint az aligátorok eddig 158 tojást raktak, ebből 80-at sikeresen kikeltettek. A szabadon engedett aligátorok nőstény-hím aránya 2:1, a beltenyészet megakadályozására előzetesen DNS-mintát vettek tőlük. Mozgásukat nyomkövető műszerrel kísérhetik.

A hüllők szerepelnek a kihalással fenyegetett fajok Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által összeállított vörös listáján, Kínában első osztályú védettséget élveznek 1972 óta. A világon mindössze körülbelül 150 él közülük vadon. A kínai aligátor jellemzően az ország keleti részén, a Jangce folyó alsó folyásánál, elsősorban Anhuj tartományban őshonos, de a szomszédos Csiangszu és Csöcsiang tartományok területén is előfordul. Ez az aligátorfélék családjának egyetlen páncélos hüllője, mely a trópusokon kívül is él.

A kínai aligátorok mesterséges élőhelyeinek kialakításához, az emberi beavatkozások és a környezetszennyezés miatt károsult természetes élőhelyük helyreállításához 2002-ben fogtak hozzá az aligátorpark dolgozói. Ma már több mint tízezer aligátort nevelnek fogságban a természetvédelmi központban. Az eddigi tapasztalatok szerint a megmentésüket szolgáló program általában sikeresnek bizonyult, az állatok kellőképpen alkalmazkodtak természetes környezetükhöz és megfelelően szaporodnak.


Kép forrása / Szerző: Stolz, Gary M.

 

forrás: MTI, hirado.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Hírhedt krokodilbalesetek

Évente több száz krokodiltámadás történik. Összegyűjtöttünk néhány híres és egyúttal megrázó esetet.