Hírhedt krokodilbalesetek

Magazin

2014/09/08

Évente több száz krokodiltámadás történik. Összegyűjtöttünk néhány híres és egyúttal megrázó esetet.

Míg Európában a horgászat a legnyugalmasabb tevékenységek közé tartozik, más földrészek bizonyos területein inkább az extrémsportok közé sorolható. Ausztrália, Afrika és India krokodillakta folyópartjain például egy pillanat alatt az egekbe szökhet az ember adrenalinszintje, hiszen a veszélyes hüllők nemcsak zsákmányra vadászva, de területüket védve is bármikor rátámadhatnak az ott tartozkodókra. Különösen sok baleset fűződik az Ausztráliában elterjedt bordás krokodilhoz, mely nemcsak méretével, de agressziójával is kitűnik társai közül.

Néhány hete az ausztrál Adelaide folyónál esett áldozatul egy horgász, az elkövető "híresség" a helyiek által Michael Jacksonnak keresztelt krokodil volt. A férfi elővigyázatlanul belegázolt a vízbe hogy kiszabadítsa beakadt zsinegjét, eközben nem vette észre, hogy a négy és fél méteres ragadozó már lesben áll. - A férfit nem sikerült megmenteni, de az állatnak is ez lett a veszte, ugyanis nem sokkal a baleset után levadászták.

Következzen néhány elhíresült krokodilbaleset:

Krokodil a fedélzeten
2010. augusztus 25-én a kongói Filair gépe Kinshasából jövet a bandundui repülőtér közelében lezuhant. Sokáig azt gondolták hogy a balesetet üzemanyaghiány okozta,  azonban ezt cáfolni látszott a légitársaság nyilatkozata, mely szerint 150 liter kerozin volt tartalékban a fedélzeten. A baleset egyetlen túlélőjének későbbi beszámolója szerint a tragédiát egy elszabadult krokodil okozta, amely az egyik utas hátizsákjából mászott elő. Az utasok rémülten menekültek a hüllő elől a gép orrába, amitől a jármű elvesztette egyensúlyát, irányíthatatlanná vált. A krokodil ugyan túlélte az ütközést, de később a hatóság levadászta, akárcsak a fenti ausztrál esetnél.

Sziklák csapdájában
Ginger Meadows, híres amerikai modell 1987-ben utazott Perthbe, ahonnan egy luxusjachton indult el észak felé. Március 29-én a festői King Cascade vízesésnél járt egy kiránduló csoporttal. Bár krokodilla figyelmeztető tábla nem volt elhelyezve a környéken, köztudott volt hogy a térség hemzseg a ragadozóktól. Ginger és egy Jane Burchett nevű lány mégis úgy döntöttek hogy megmártóznak a vízesés alján található sziklákkal elzárt medencében. A két barátnő felszabadultan úszkált a vízben amikor a hajó kapitánya az egyik szikláról hatalmas bordás krokodilt pillantott meg. Azonnal felkiáltott így a lányok is észrevették a ragadozót, azonban nem tudtak felkapaszkodni a közeli csúszós sziklafalakra. A krokodil pedig csak egyre közeledett hozzájuk. Jane a sikításával akarta elriasztani az állatot, majd a cipőjét is felé dobta, amitől a krokodil csak még vadabb lett. Ginger egy távolabbi, de biztonságosnak tűnő szikla felé vette az irányt, ám alig tett néhány lépést, a krokodil utánakapva megragadta a csípőjénél fogva és lerántotta a mélybe.

22 óra egy ágon csüngve
2003. december 21-én három fiatal, Brett Mann, Ashley McGough és Shaun Blowers az ausztráliai Darwintól 50 mérföldre kirándult. Hazafelé menet úgy döntöttek, hogy a Finniss folyóban frissülnek fel és mossák ki a izzadt ruháikat. Brett kicsit beljebb merészkedett mint a többiek, a folyó erős sordrása el is kapta. A két jóbarát azonnal utánaeredett. Körülbelül fél mérföldet sodródhattak az árral, eközben igyekeztek a part felé venni az irányt, amikor is Ashley krokodilt kiáltott. Shaun tüstént felkapaszkodott a legközelebbi fára, és Ashleyt is felhúzta, Brettet azonban nem találták. Egészen addig, míg néhány perc múlva fel nem bukkant a krokodil, a fiúval a szájában, majd víz alá merült és eltűnt. Néhány perccel később a ragadozó komótosan kisétált a vízből és letelepedett a fa alá. A két halálra rémült fiú a fán töltötte az esős és szeles éjszakát, közben gondosan ügyeltek egymásra, és arra, hogy el ne aludjanak. A fiatalok végül 22 órán keresztül csimpaszkodtak a fán, alattuk a türelmesen várakozó krokodillal. Másnap egy mentőhelikopterrel kiérkező felderítőcsapat mentette meg őket. Brett holttestét sosem találták meg.

Tény, hogy az ismert 23 vadonélő krokodilfajnak csupán egy kis része veszélyes az emberre. És bár évente több száz krokodiltámadást jegyeznek fel, melyeknek "csak" néhány százaléka halálos kimenetelű, a balesetek szinte mindig az emberi elővigyázatlanságra vezethetőek vissza, mint a fenti példákból is láthatjuk.

Néhány jó tanács, amennyiben krokodil lakta helyszínre utaznánk:

  • Már az utazás előtt informálódjunk.
  • Legyünk óvatosak, mindig maradjunk a tapasztalt idegenvezető közelében, a csoport többi tagjával.
  • Ne térjünk le a kirándulók számára kialakított útról.
  • Ginger Meadows tragédiájából okulva döntésünket ne az határozza meg, hogy látunk-e figyelmeztető táblát, vagy sem.

 


Kiemelt kép forrása / Szerző: Lauren Mitchell

 

A rovat új hírei

Hasonló