Az afrikai elefántbikák ahogyan öregszenek, egyre növelik a párzásra fordított energiájukat

Hír

írta: Admin
2019/06/26

Nőstények után kutatva sok faj hímje lelassul, ahogyan öregszik. Ez azonban nem áll fenn az elefántok esetében. Az Oxfordi Egyetem kutatóinak vezetésével készült tanulmány ugyanis felfedte, hogy az elefántbikák növelik a párzásra fordított energiájukat, ahogyan öregszenek.

Brit és amerikai kutatók a kenyai vadvédelmi rezervátumokban figyelték meg afrikai elefántbikák viselkedését. A zoológusok összehasonlították afrikai elefántbikák mozgását akkor, amikor párzási időszakban feldühödnek, azaz a tesztoszteron fűtötte szexuális aktivitásuk időszakos állapotába kerülnek, a nem párzási időszak mozgásával. A zoológusok maguk figyelték meg az állatok mozgását, illetve GPS-szel nyomon követtek 25 bikát, amelyek 20 és 52 év kor közöttiek voltak.

Eredményeik megmutatták, hogy ahogyan a hímek öregednek, jóval energikusabban, többet mozognak a párzási időszakban, és kevesebbet azon kívül. E két tényező kombinációja azt jelenti, hogy bár húszéves korukban azonos a mozgási sebességük és az általuk bebarangolt területek nagysága mindkét állapotban, 50 éves korukra kétszer olyan gyorsan mozognak és 3,5-szer nagyobb területet járnak be nőstény után kutatva párzási időszakban, mint azon kívül. Az afrikai elefántbikák egész életükben növelik testtömegüket, ami azt jelenti, hogy az idősebbek gyakran kétszer akkorák, mint a nőstények és a fiatal hímek. Az idősebb bikák nemcsak nagyobbak és energikusabbak párzáskor a fiatalabbaknál, de a nőstények általában inkább őket választják, valószínűleg méretük miatt, amely túlélőképességük bizonyítéka.


A tanulmány a Journal of Animal Ecology című folyóiratban került publikálásra.

Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Bernard DUPONT

 

címkék:  elefánt GPS tanulmány
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló