Megmenthető az afrikai elefánt?

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/07/20

Igen nagy az esélye, hogy az afrikai elefántok hamarosan kihalnak. Obama elnök egy, az afrikai vadászatot megakadályozandó csoport felállítását indítványozta.

A 2010-es CITES (Egyezmény a Veszélyeztetett Fajok Nemzetközi Kereskedelméről) konferenciát követően számos afrikai állam csatlakozott a „tegyünk az afrikai elefántokért” projekthez, amelynek elsődleges célja, hogy megakadályozza az afrikai elefántok illegális vadászatát.

Napjainkban - az elmúlt 20 évet tekintve - a legnagyobb elefánt orvvadászati aránnyal állunk szemben. Csak 2012-ben nagyjából 40 000 elefántot öltek le. Amíg az 1900-as években az afrikai elefántok több mint 12 millióan voltak, ma ennek a 3%-a, körülbelül 350 000 elefánt él. Ha ez a folyamat ilyen mértékben folytatódik, a következő évtizedben végleg eltűnnek ezek az állatok.

Obama elnök most cselekvésre szólít fel: egyúttal a biodiverzitás védelmének érdekében egy, az afrikai vadászatot megakadályozandó csoport felállítását indítványozta. A nagyjából 10 millió dolláros támogatás hatalmas előrelépést jelent, amennyiben figyelembe vesszük, hogy az ezévi CITES konferencián csupán 300 000 dollár gyűlt össze a 98 millió dolláros projekt pénzelésére. A jelentős médiatámogatásnak, és az USA példamutatásának köszönhetően - talán - a gazdag országok is felébrednek és csatlakoznak az afrikai elefántok védelmét szolgáló programhoz.

 

forrás: theecologist.org

A rovat új hírei

Hasonló

Az élet fája

Több mint 2,3 millió fajnak találták meg a helyét az amerikai kutatók által megrajzolt "életfán".

Határozat az orvvadászat ellen

Mivel a vadon élő fajok elleni bűnözés súlyos mértékben fokozódott, az ENSZ egy történelmi jelentőségű határozatot fogadott ...

60 százalékuk kihalhat?

A nagytestű növényevő állatok - rinocéroszok, elefántok, zebrák, tevék, gorillák - mintegy 60 százalékát fenyegeti a kihalás ...

Béke az iskolapadban

A Tesso Nilo Nemzeti Park elit elefánt alakulata új taggal bővült. Megszületett Shanti (magyarul Béke), a kis elefánt borjú.

Gyászos ünnep az Elefántok Napja

Augusztus 12-e az Elefántok Nemzetközi Napja, az ormányos óriások ünnepe. Ünneplésre azonban már évek óta nincs lehetőség.

Egyszervolt állatok

Az egyensúly immáron megszűnt, a hatodik kihalási időszakban számos faj tűnik el végleg.

A rovat legolvasottabbjai

Elsüllyedt erdők a világban

A természet ereje által vagy emberi beavatkozás útján örökre elmerült erdők épségben állnak a víz alatt.