Az Akadálymentes Égbolt megállapodásban megfogalmazott cél csak részben lesz teljesíthető, így a munkát tovább kell folytatni!

Hír

írta: ecolounge
2017/11/14

Noha hazánk nemzetközi összehasonlításban is élen jár a szabadvezetékek madárbaráttá alakítása terén, az Akadálymentes Égbolt megállapodásban megfogalmazott cél, vagyis hogy 2020-ig az összes, madarakra veszélyes vezetékszakaszt átalakítják, csak részben lesz teljesíthető, így a munkát tovább kell folytatni.

A madárvilágot fenyegető egyik legsúlyosabb veszély a szabadvezetékeknél történő, áramütés vagy ütközés miatti elpusztulás, amelynek hazánkban becslések szerint akár 30 ezer madár is áldozatul eshet évente - mondta V. Németh Zsolt a VIII. Nemzetközi Madárvédelmi Konferencián.

A 2008-ban létrejött Akadálymentes Égbolt megállapodás óta 3446 km hosszú vezetékszakaszon történt meg az oszlopfejek szigetelése, 120 km hosszú légkábelt cseréltek le földkábellel és 2724 láthatóság-növelő eszközt helyeztek ki az ütközéses balesetek csökkentése érdekében. Gyakorlatilag teljesen sikerült felszámolni a problémát a Hortobágyi Nemzeti Park belső törzsterületein, a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben és a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben.

Azt is sikerült elérni, hogy mára mindhárom hazai, középfeszültségű szabadvezeték-hálózatot üzemeltető cég területén folynak vagy előkészítés alatt állnak újabb, nagyszabású projektek, amelyek révén további jelentős lépéseket tehetünk a madarak védelme érdekében. "Az ilyen projektekkel leginkább az akut problémát jelentő vezetékeket lehet majd madárbaráttá alakítani, de fontosnak tartjuk, hogy a rendes, ütemezett felújítások, illetve az új szakaszok kiépítése során már eleve madárbarát vezetékek készüljenek" – mondta az államtitkár.

szerk: Az elektromos szabadvezetékek földkábeles kiváltásával egyrészt megóvhatóak a védett és fokozottan védett fajok állományai, másrészt ezek a fejlesztések a tájképi rekonstrukciót is nagyban szolgálják.


forrás: FM, MTI

A rovat új hírei

Hasonló