Nem öl több madarat a villanyvezeték

Hír

írta: MTI
2015/03/08

200 millió forint értékű beruházás fejeződött be a Hortobágyi Nemzeti Park területén.


Európai uniós és hazai költségvetési forrásból 200 millió forint értékű beruházás fejeződött be a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén - jelentette be a HNP igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

A vonalas létesítmények természetkárosító hatásainak mérséklése érdekében megvalósított projekt keretében 12 kilométer hosszú elektromos földkábel épült meg a nemzeti parkban - tette hozzá Szilágyi Gábor. A szakember emlékeztetett rá, hogy a Hortobágy Európa egyik legfontosabb madárélőhelye, teljes területe európai szintű védettséget élvez. A 22 kV-os szabadvezetékek azonban számos madárpusztulást okoznak, így rendszeres a daru- és túzokpusztulás, valamint az olyan ragadozó madárfajok pusztulása, mint a kék vércse és a kerecsensólyom, amelyek védelmére az Európai Unió nemzetközi fajvédelmi programokat indított.

A természetvédelmi fejlesztés célja a természeti értékek hosszú távú megőrzésének elősegítése, a védett és fokozottan védett fajok állományainak megóvása és a racionális, fenntartható tájhasználat elősegítése volt - magyarázta az igazgató. Hozzátette: a projektnek köszönhetően mintegy 12 kilométernyi földkábel épült meg a korábbi elektromos szabadvezetékek helyett, a madárpusztulások megakadályozása érdekében.

A fejlesztés nyomán megszűntek a légvezetékek okozta madárpusztulások Pentezug-pusztán, Zám-puszta térségében, a Kungyörgyi-, az Akadémia- és a Csécsi-halastavak környezetében, valamint a Szásztelek-környéki túzokvédelmi szántóföldeken - sorolta Szilágyi Gábor. A szakember kifejtette: a légvezeték földkábellel történő kiváltása - az elsődleges élővilág-védelmi célkitűzés mellett - egyúttal a Hortobágyi Nemzeti Park UNESCO Világörökségi Listán szereplő területének tájképi rekonstrukcióját is szolgálja. A madárvédelmi szempontból veszélyes légvezetékek kiváltása az áramszolgáltató közreműködésével és pénzügyi hozzájárulásával valósult meg.

Kép forrása / Szerző: Szilágyi Attila

A rovat új hírei

Hasonló

Szállnak a darvak

Itt az ősz és vele együtt megérkeztek a darvak is, hogy egy-két hónapos magyarországi pihenő után folytassák útjukat dél felé.

Nőtt a túzokok dürgőterülete

A fokozottan védett madarak máris birtokba vették az elegyengetett területet a Soltszentimre határában található Sáros-réten.