Az EU felhatalmazta az Európai Bizottságot a biológiai sokféleséggel összefüggő dokumentum jóváhagyására

Hír

írta: ecolounge
2020/09/23

Az Európai Unió Tanácsa felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy az unió nevében jóváhagyja "A természetre vonatkozó vezetői kötelezettségvállalás" című dokumentumot a biológiai sokféleséggel foglalkozó ENSZ-csúcstalálkozón - közölte az uniós tanács hétfőn.

A felhatalmazás értelmében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptember 28-án, az ENSZ vonatkozó virtuális találkozóján jóváhagyhatja az említett kötelezettségvállalást.

A kötelezettségvállalás egy olyan önkéntes nyilatkozat, amely hangsúlyozza, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az ökoszisztéma állapotromlása sürgős és közvetlen globális fellépést igényel. A dokumentum rámutat, hogy fokozottabb erőfeszítésekre van szükség a gyengülő talajminőség, az édesvíz és az óceánok állapotromlása, az erdőirtás, a szennyezés és az éghajlatváltozás jelentette egymással összefüggő kihívások egységes kezelésére. Kitér arra is, hogy az éghajlat és a környezet egésze központi szerepet fog betölteni mind a koronavírus-válsággal kapcsolatos helyreállítási stratégiákban, mind pedig a nemzeti és nemzetközi fejlesztésre és együttműködésre irányuló törekvésekben. Cél annak biztosítása, hogy a jelenlegi egészségügyi és gazdasági kihívásokra adott válasz környezetbarát és igazságos legyen, és közvetlenül járuljon hozzá a sikeresebb helyreállításhoz.

A felhatalmazás összhangban van a Tanács által a biológiai sokféleség védelme érdekében tett folyamatos erőfeszítésekkel. A Tanács 2019. december 19-i következtetéseiben arra ösztönözte az EU-t és tagállamait, „hogy vegyék fontolóra a biológiai sokféleség védelmével kapcsolatos politikai tudatosság növelését és a vonatkozó törekvések megerősítését célzó releváns globális kezdeményezésekhez, például az ambiciózus koalícióhoz való csatlakozást, továbbá hogy sürgősen tegyenek eleget meglévő kötelezettségvállalásaiknak és tegyenek további kötelezettségvállalásokat, és így jelentős mértékben fokozzák a biológiai sokféleség csökkenésének megállítását és az ökoszisztémák állapotromlásának megfordítását célzó intézkedéseiket, hozzájárulva ezzel az ökoszisztémák helyreállításának ENSZ-évtizedéhez is”.Kép forrása: WWF / Szerző: © Fritz Pölking

 

forrás: MTI

A rovat új hírei