Az IUCN természetvédelmi konferenciáján ambiciózus tervet mutattak be a világ óceánjainak megmentésére

Hír

írta: ecolounge
2023/10/28

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) második, Svájcban megtartott vezetői fórumának célja a természet pusztulásának megállítására irányuló cselekvés ösztönzése volt. Az idei év témája a "Globális célok a természetért: Az előrehaladás nyomon követése, a siker finanszírozása". Amint elnevezése is mutatja, a konferencia fókuszában állt az üzleti szektor ösztönzése a természetvédelemben való részvételre, valamint a természetvédelmi programok finanszírozását ösztönző partnerségek kialakítása nemzeti és globális szinten egyaránt.

Az IUCN 2023-as vezetői fórumán több mint négyszázan vettek részt, hogy megoldásokat találjanak a természet védelmére és helyreállítására. Köztük klímaszakértők, kormányzati képviselők, üzleti vezetők, fiatalok, őslakosok szervezetei és helyi közösségek. Az eseményre Genfben, valamint virtuálisan online is sor került.

"Ez a második IUCN Vezetői Fórum értékes lehetőséget biztosít arra, hogy a COP28-ra való felkészülés során ösztönözzük az ambíciót, mozgósítsuk a cselekvést és biztosítsuk a több ágazatban érdekelt felek kötelezettségvállalásait, valamint integráljuk a biológiai sokféleség és az éghajlatvédelem menetrendjét" - mondta Dr. Grethel Aguilar, az IUCN megbízott főigazgatója a konferencia előtt. "Az IUCN készen áll arra, hogy támogassa a kormányokat és a magánszektort a természetbarát jövő felé tett erőfeszítéseikben."

A három napos rendezvényen felszólalók olyan témákat vitattak meg, mint a biológiai sokféleséggel és az éghajlattal kapcsolatos célok eléréséhez szükséges társadalmi átalakulás, a végrehajtás finanszírozása és a természetpozitív világ felé tett előrehaladás mérése. Más előadások a természetvesztés visszafordításának kockázatait és lehetőségeit vizsgálták a gazdaság különböző ágazatai számára, valamint azt, hogy a természetalapú megoldások hogyan járulhatnak hozzá a zöld munkahelyekhez. Fiatal vezetők és vállalkozók innovatív megoldásokat mutattak be a világot jelenleg érintő legösszetettebb biodiverzitással kapcsolatos kihívásokra.

Az "Ocean Breakthroughs" kezdeményezés

A konferencia során Razan Al Mubarak, az IUCN elnöke bemutatta az Ocean Breakthroughs (Óceáni áttörések) elnevezésű globális tengervédelmi és éghajlatvédelmi kezdeményezést, amely öt tudományosan megalapozott célt tartalmaz a legfontosabb óceáni ágazatokban: a tengervédelem, az óceáni megújuló energia, a hajózás, a vízi élelmiszerek és a part menti turizmus területén, amelyeket 2030-ig kell elérni az egészséges és termelékeny óceán elérése érdekében. E célok megvalósulása jelentős biodiverzitás-gyarapodást eredményez, valamint 2050-ig akár 35 %-kal csökkenti az üvegházhatású gázok globális kibocsátását.

A projekt az óceánok és part menti övezetek közösségének közös erőfeszítése a Marrakech Partnership for Global Climate Action keretében, amely lehetővé teszi a kormányok és a legfontosabb érdekelt felek közötti együttműködést a kibocsátás csökkentése és az éghajlati hatásokkal szembeni ellenálló képesség növelése érdekében. 2030-ig legalább 68 milliárd eurós beruházást biztosít az óceáni ökoszisztémák integritásának biztosítására, és legalább 3,8 milliárd eurót biztosít az ellenálló vízi élelmiszerrendszerek támogatására. Célja továbbá, hogy legalább 380 GW óceáni megújuló energiát telepítsen, és biztosítsa, hogy a kibocsátásmentes üzemanyagok a nemzetközi hajózás energiaigényének 5 százalékát tegyék ki.

 

"ENACT" partnerség

Az "Éghajlatváltozás felgyorsítása a természet segítségével" címmel került megrendezésre egy magas szintű panelbeszélgetés is, melynek egyik fő témája volt az éghajlatváltozással, a biológiai sokféleség csökkenésével, valamint a földterületek és az ökoszisztémák degradációjának csökkentésével kapcsolatos globális fellépés felgyorsításának eszköze, az ENACT partnerség. Az egyiptomi COP-elnökség által kezdeményezett, Németország kormánya és az IUCN partnersége által létrehozott ENACT egy gyorsan növekvő, állami és nem állami szereplőkből álló globális hálózat, amely elkötelezett amellett, hogy legalább 1 milliárd sebezhető ember ellenálló képességét növelje, 2,4 milliárd hektárnyi egészséges természetes ökoszisztémát biztosítson, valamint a szénben gazdag szárazföldi, édesvízi és tengeri ökoszisztémák megőrzése és helyreállítása révén jelentősen növelje a globális enyhítési erőfeszítéseket.

 

IUCN és a Huawei stratégiai együttműködése

A konferencia egy fontos ceremóniának is helyet adott: Az IUCN és a Huawei stratégiai együttműködéséről szóló megállapodást írt alá a "Tech4Nature" partnerség második fázisáról, amelynek keretében a védett és megőrzött területek hatékony és méltányos kezelésének előmozdítása érdekében a digitális technológiák használatának kiterjesztését tervezik. A felek közös technológiai alapú megoldásokat dolgoznak ki kísérleti projektekhez legalább öt országban, köztük Brazíliában, Kenyában, Törökországban, Mexikóban és Kínában.

"A technológia lehetővé teszi számunkra, hogy áthidaljuk a tudomány és a cselekvés közötti szakadékot" - mondta Dr. Grethel Aguilar. "A természetvédők a "big data", a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével hatalmas adathalmazokat és ökológiai trendeket elemezhetnek. Ezek a felbecsülhetetlen értékű információk segítik a kritikus élőhelyek azonosítását és védelmét, irányítják erőfeszítéseinket, és a veszélyeztetett fajok védelméhez szükséges forrásokat is mozgósíthatják."

"Hiszünk abban, hogy a Tech4Nature kezdeményezés az első fázis sikerére építve bővíteni fogja globális hatását" - mondta Peng Song, a Huawei vezető alelnöke, az ICT-stratégia és marketing részleg elnöke a 2. fázis elindításának ünnepélyes aláírásakor tartott beszédében. "Hiszünk abban is, hogy még több partner csatlakozik a Tech4Nature kezdeményezéshez, felkarolja a digitális technológiát, és hozzájárul a bolygó fenntartható fejlődéséhez."

A konferencia során a Huawei multinacionális technológiai vállalat és az IUCN bejelentette a "Tech4Nature - Partnerség a bolygónkért" című kiadvány megjelenését is, mely a partnerség első szakaszának legjobb gyakorlatait és tapasztalatait foglalja össze a világ öt védett területén kísérleti jelleggel alkalmazott természetvédelmi projekt bemutatásával. Emellett útmutatást tartalmaz arról, hogy a technológia hogyan segítheti a különböző védett és megőrzött területeket az IUCN Zöldlista-szabványának elérésében. Néhány példa:

 

  • Mexikóban a jaguárpopulációkat hálózatba kapcsolt kamerarendszerrel figyelik. A felvételeket akusztikus megfigyeléssel és az egyes jaguárok felderítésére és azonosítására képzett mesterséges intelligencia-algoritmusokkal kombinálják.
  • Kínában az óriáspandák élőhelyeinek védelmére tervezett intelligens tűzmegelőző rendszert telepítettek különböző helyszínekre, köztük a Tangjiahe Nemzeti Természetvédelmi Területre, amely szerepel az IUCN zöld listáján.
  • A szecsuáni pandák élőhelyein a műholdképeket valós időben elemzik, hogy észleljék a lehetséges tüzeket. A kockázatokat gyorsan ellenőrizni lehet, és a riasztásokat azonnal el lehet küldeni a helyszínen lévő vadőröknek. A rendszer 2021-ben 71 százalékkal csökkentette a súlyos tüzek számát.

 

"Ezt a második vezetői fórumot itt Genfben úgy zárjuk, hogy a természetvédelem terén a szavakat tettekre váltjuk. Elérkeztünk egy olyan pontra, ahol a szokásos üzletmenet egyszerűen nem jöhet szóba, ezért amikor ígéreteket teszünk a bolygónak, meg kell találnunk a módját, hogy ezeket valóra váltsuk" - mondta Dr. Grethel Aguilar. "Ahhoz, hogy a természet javára fordítsuk a dolgokat, alapvetően át kell alakítanunk fogyasztási szokásainkat, gazdaságainkat és társadalmainkat. Ehhez olyan együttműködésre van szükség, amely számos ágazatot áthidal, és messze túlmutat a természetvédelmi közösségen. Ehhez közös akaratra, kreativitásra, erőforrásokra és a legjobb elmék összefogására is szükség van."


Forrás: Euronews, IUCN - IUCN - IUCN
Kép forrása: IUCN


forrás: Euronews, IUCN

A rovat új hírei

Hasonló