Az orvvadászok miatt jelentek meg az agyar nélküli elefántok

Hír

írta: MTI
2021/10/23

Az orvvadászok elsősorban az agyaruk miatt ölik le az elefántokat - ez vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez a kutatók szerint.

A kutatókat egy ideje már foglalkoztatta a kérdés,  miért születnek a mozambiki Gorongosa nemzeti park nőstény elefántjai gyakran agyar nélkül. Egy vizsgálat most kimutatta, hogy az agyar hiányát okozó, korábban ritka génváltozat azért terjedhetett el az afrikai elefántok egyes csoportjaiban, mert rengeteg állatot öltek meg az agyaruk miatt.

Tehát az elefántcsont utáni tömeges hajsza befolyásolta a génállományt, és ez ismét bizonyíték arra, hogy az ember "szó szerint megváltoztatja a vadon élő állatok anatómiáját".

Az elefántállomány különösen a mozambiki polgárháború (1977-1992) idején szenvedett nagy veszteségeket: az orvvadászok leginkább az agyaros elefántokat ölték, és így az állatállomány 90 százalékát kiirtották a harcban álló felek, hiszen az elefántcsont eladásából befolyó pénzt a háborúra fordíthatták. Az agyar nélküli elefántokat viszont nem bántották, így ezek nagyobb eséllyel örökítették tovább a hiányt okozó génváltozatot. Ennek hatása pedig még néhány generációval később is látható a nemzeti parkban élő, mintegy 700 elefántból álló csoportban.

 

Számít a nem

Az elemzés arra is rámutatott, hogy a továbbörökítésben az x kromoszóma néhány olyan génje vesz részt, amelyek közül az egyik a fognövekedésben játszik szerepet. Az agyar hiánya tehát az elefántok nehméhez is köthető. A szóban forgó gének közül egynek vagy többnek a mutációja megvédte a nőstény elefántokat az orvvadászattól, ugyanakkor a hímekre végzetesnek bizonyult, mivel károsan befolyásolta a méhen belüli fejlődésüket.

Ez pedig egy újabb problémához vezetett: mivel az agyar nélküli anyák hím elefántborjainak mintegy fele hordozza ezt a genetikai mutációt, az orvvadászattól erősen sújtott csapatokban jelentős  megfogyatkozott a hímek száma.

A kutatók mégis azt állítják, a probléma magától megoldódik, miután az 1990-es évek óta a populáció mára több mint háromszorosára nőtt. "Azt várjuk, hogy a tanulmányozott populációban visszaszorul a szindróma előfordulása " - magyarázta Pringle.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: Brad Taylor


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló