Barátaink, a gólyák

Hír

írta: Admin
2014/08/11

A Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sikeres pályázatának eredményeként, a Svájci Civil Alap finanszírozásával valósíthatja meg Északi gólyahír elnevezésű projektjét.

A fehér gólya Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb madárfaja. Az Északi Gólyahír című programmal újra az emberek közelébe szeretnék hozni a gólyákat, s velük együtt környezetünk élővilágát, felhívva figyelmüket a lokális és globális környezetvédelmi problémákra. A projekt előadásokkal, játékokkal, vetélkedőkkel, hírekkel várja az érdeklődőket. A program széleskörű megismertetésére internetes portálon, blogoldalon és Facebookon történik, ahol a látogatók naprakészen követhetik nyomon a fehér gólyák mindennapjait.

Júniusban az Északi gólyahír program keretében Nógrád megyében már javában tartott a gólyagyűrűzés, sőt az MME munkatársai adoptálták a nagyhalászi árván maradt kisgólyákat is. A négy nagyhalászi fiókának Balassagyarmaton és Rimócon egy-egy, Ludányhalásziban két ideális fészket választottak ki. Közülük a Picur névre keresztelt madár került Rimócra, ahol később műholdas jeladót kapott, így életét immáron az interneten is nyomon követhetik a gólyabarátok. Az itteni fészekben – és a másik háromnál is – az öreg gólyapár elfogadta az elárvult fiókákat, és mostohatestvéreikkel együtt gondozta, etette őket. Amint azt Frenyó Gábor, a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány elnöke elmondta, Picur eddigi sorsa és a kirepülés utáni élete bemutatja a gólyák mindennapjait és a gólyavédelem fontosságát. Az Északi Gólyahír projekt keretében gyakorlatilag befejeződött a gólyagyűrűzés az észak-magyarországi régióban, így Nógrád megyében is. Az idén 150-nél több kisgólyát jelöltek meg, a továbbiakban még néhány, a szokásosnál későbbi időben kikelt fiókára vár ez a gyűrűzés. Csak érdekességként: Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa, az Északi Gólyahír program vezetője egymaga csak Dél-Hevesben 47 gólyát gyűrűzött meg.

A program része a Fotózd a gólyákat! elnevezésű fotópályázat is, melyre 2014. szeptember 30-ig, két kategóriában várják a fotókat.

Gólyafészek élő közvetítés ide kattintva megtekinthető.

 

forrás: eszakigolyahir.hu, sokszinuvidek.hu

A rovat új hírei

Hasonló