Itthon ragadt gólyák - Segítségre szorulnak?

Hír

írta: MTI
2021/12/09

2004 óta néhány gólya rendszeresen hazánkban telel át. Azonban a szakemberek szerint nem kell őket "megmenteni", meleg helyre vinni vagy etetni, mivel nem egészségügyi okból maradnak itthon.

A Magyarországon maradó fehér gólyák nem szorulnak emberi segítségre, etetésre, teljesen felesleges őket befogni, meleg helyre vinni - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az MTI-vel.

Ezeknek a madaraknak általában nincsen semmi bajuk, teljesen természetes, hogy néhány gólya vonulás helyett marad. Az ilyen próbálkozás alapvető alkalmazkodási, evolúciós stratégia, mindig vannak az átlagostól eltérő viselkedésű egyedek. Ezek kedvezőtlen körülmények között elpusztulnak, azonban ha változik a környezet - ahogy napjainkban a klímaváltozás hatására -, akkor életben maradnak, szaporodni tudnak és utódaiknak is átadják viselkedési sajátosságaikat.

Ugyanez az alkalmazkodási kísérlet tette lehetővé a legutóbbi jégkorszak végén, mintegy 10 ezer évvel ezelőtt, hogy a gólyák benépesítsék Európa korábban lakatlan területeit. Ez az oka annak, hogy Magyarország mai fészkelőmadár-állományának jelentős része, így a fehér gólya is, még mindig olyan afrikai fajnak tekinthető, amely csak költeni jár hozzánk.

Az áttelelő fehér gólyák viselkedésének magyarázata az lehet, hogy az itthon maradó példányok kevésbé kockázatosnak érzik az itthon maradást, mint az oda-vissza akár 20 ezer kilométeres, hosszú távú vonulást. Ezt segíti, hogy rendkívül változatos táplálkozású madarak, elsősorban rovarokat esznek, de férgeket, pajorokat, halakat, kétéltűeket, kígyókat, békákat, kisrágcsálókat, a talajon talált énekesmadár-tojásokat és -fiókákat is fogyasztanak. Ezért amikor a vizek befagynak és a rovarok sem mozognak, az áttelelő példányok a téli álmot nem alvó egereken, pockokon élnek, melyekre a szántókon, gyepeken vadásznak.

Mégis hogyan bizonyosodhatunk meg róla, hogy a tarlókon, belterületi füves területeken, parkolóban sétálgató gólyák egészségesek? A legegyértelműbb jel a röpképesség vagy annak hiánya. Ha a madár felé indulva felrepülésre késztetjük, és a gólya tud repülni, vagy ha a madarat a tetőgerinc, a kémény vagy a fészek magasában állva látjuk, az azt jelzi, hogy minden rendben van és az állat nem szorul mentésre.

Az itthon maradó fehér gólyák között egyre több lehet az olyan madár, amely sikeresen túlélt legalább egy áttelelést. Ez azért fontos, mert ezek a madarak a sikeres és egyre finomodó túlélési stratégia birtokában vághatnak bele a következő áttelelési kalandba.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: Karits Erik


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Barátaink, a gólyák

Az Északi Gólyahír programmal újra az emberek közelébe szeretnék hozni a gólyákat.